Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa pomidorowa z soczewicą

Zupa pomidorowa z soczewicą

Autor:

Przepisów i artykułów: 34 Ocena: 708

Dodano:

Odsłon: 2880

Pożywna, gęsta, aromatyczna i energetyczna zupa na jesienne obiady

Składniki

  • przecier pomidorowy 1/2 l
  • czerwona soczewica (kupiłam z curry) 2/3 szklanki
  • makaron orzo (lub inny drobny makaron) 1/2 szklanki
  • włoszczyzna
  • 1 średnia cebula
  • 4 szklanki wody
  • 4 łyzki oleju rzepakowego
  • kmin rzymski mielony (kupiłam ziarna i mieliłam) 1/3 łyżeczki
  • kolendra mielona (kupiłam ziarna i mieliłam) 1/2 łyżeczki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • szczypta ostrej papryki ew. pieprzu cayenne
  • śmietana 18% 5 łyżek
  • drobno posiekana natka pietruszki
  • maggi do smaku
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
    Lekko przelać zimną wodą i odcedzić.

  2. Soczewicę przepłukać wodą i odcedzić.

  3. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę.
    Z pora usunąć pierwszą górą warstwę i pokroić w cienkie plastry.
    Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę.

  4. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić wszystkie warzywa.
    Smażyć ok 1 minuty, cały czas mieszając.

  5. Przesmażone warzywa przełożyć do garnka, zalać wodą, wrzucić kostkę rosołową i gotować ok 5-7 min. aż warzywa lekko zmiękną.

  6. Dodać przecier pomidorowy i soczewicę.

  7. Doprawić zupę kminem, kolendrą, solą, pieprzem i ostrą papryką.
    Dokładnie wymieszać.

  8. Gotować na średnim ogniu bardzo często mieszając do czasu aż soczewica będzie miękka ale nieco chrupka.

  9. Dodać ugotowany makaron, wymieszać i gotować ok 3-4 min. często mieszając.

  10. Śmietanę posolić, wlać do niej kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać i z powrotem przelać do garnka. Wymieszać.

  11. Dodać część natki pietruszki i wymieszać (reszta do dekoracji na talerzach).

  12. Zupę zestawić z ognia i odczekać chwilkę dla połączenia smaków.

  13. Zupę podawać gorącą, udekorowaną natką pietruszki.
    Dla chętnych podać maggi do smaku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

rosse 04 października 2014 mmm...musi być pyszna i rozgrzewająca,zabieram
przepis:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń