Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pożywna, gęsta, aromatyczna i energetyczna zupa na jesienne obiady
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 48
Smaki Grecji!
Odsłon: 52
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 193
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 48
Smaki Grecji!
Odsłon: 52
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 193
Składniki
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Lekko przelać zimną wodą i odcedzić.
Soczewicę przepłukać wodą i odcedzić.
Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Z pora usunąć pierwszą górą warstwę i pokroić w cienkie plastry. Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić wszystkie warzywa. Smażyć ok 1 minuty, cały czas mieszając.
Przesmażone warzywa przełożyć do garnka, zalać wodą, wrzucić kostkę rosołową i gotować ok 5-7 min. aż warzywa lekko zmiękną.
Dodać przecier pomidorowy i soczewicę.
Doprawić zupę kminem, kolendrą, solą, pieprzem i ostrą papryką. Dokładnie wymieszać.
Gotować na średnim ogniu bardzo często mieszając do czasu aż soczewica będzie miękka ale nieco chrupka.
Dodać ugotowany makaron, wymieszać i gotować ok 3-4 min. często mieszając.
Śmietanę posolić, wlać do niej kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać i z powrotem przelać do garnka. Wymieszać.
Dodać część natki pietruszki i wymieszać (reszta do dekoracji na talerzach).
Zupę zestawić z ognia i odczekać chwilkę dla połączenia smaków.
Zupę podawać gorącą, udekorowaną natką pietruszki. Dla chętnych podać maggi do smaku.