Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa pomidorowa z soczewicą

Zupa pomidorowa z soczewicą

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 2021

Dodano:

Odsłon: 214

szybka i sycąca zupa na zabiegany dzień

Składniki

  • cebula - 1 szt.
  • seler naciowy - 3-4 gałązki
  • czosnek - 4-5 ząbków
  • curry - 1 łyżka
  • pomidory krojone bez skórki - 2 puszki (po 400 ml)
  • sól - 1 łyżeczka
  • olej - 4-5 łyżek
  • czerwona soczewica - 250 g
  • mleko kokosowe - 1 puszka (200 ml)
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa pomidorowa z soczewicą

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, selera kroimy w małą kostkę

  2. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, czosnek i selera, solimy i smażymy kilka minut, aż cebula się ładnie zeszkli, dodajemy curry i smażymy jeszcze minutę, dodajemy pomidory i dusimy na wolnym ogniu.

  3. Do garnka wsypujemy soczewicę, zalewamy dwoma litrami wrzącej wody i gotujemy 10 minut.

  4. Teraz do gotującej soczewicy dodajemy zawartość patelni, mieszamy i gotujemy jeszcze 10 minut. W razie konieczności przyprawiamy solą. Na końcu dolewamy mleko kokosowe i gotowe.

  5. Zupę możemy podać posypaną drobno posiekaną kolendrą i piórkami czerwonej cebuli. Smacznego ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń