Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa pomidorowa ze szpinakowymi kluskami

Zupa pomidorowa ze szpinakowymi kluskami

Autor:

Przepisów i artykułów: 211 Ocena: 3991

Dodano:

Odsłon: 893

Pomidorówkę lubimy najbardziej z kluskami kładzionymi. Postanowiłyśmy jednak trochę ją urozmaicić i postawiłyśmy na szpinak. Wyszła pyszna zupa z zielonymi kluchami:-))

Składniki

  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • Pieprz, sól, oregano
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • ok 1 szkl mąki
  • 3 kostki szpinaku mrożonego rozdrobnionego
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa pomidorowa ze szpinakowymi kluskami

Przygotowanie

  1. Pomidory gotować w bulionie do momentu rozgotowania, dodać przecier, przyprawy (można zmiksować).


  2. Na patelnię wrzucić masło, dodać szpinak i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Przesmażać do miękkości. Do głębokiej miseczki rozbić jajko, dodawać stopniowo mąkę i łączyć składniki na gładką masę za pomocą widelca, na końcu dodać ostudzony szpinak. Tak przygotowaną masę nakładamy na łyżkę i wkładamy na wrzącą zupę. Kluseczka powinna od razu odlepić się od łyżki, czynność powtarzamy, aż do wykończenia ciasta. Gotujemy jeszcze 3 minuty. Zupę zabielamy śmietaną, doprawiamy i od razu podajemy. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń