Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie miałam ochoty na długie gotowanie ani na zakupy. Sprawdziłam zapasy i znalazłam resztkę czerwonej soczewicy, napoczętą przedwczoraj do pizzy passatę pomidorową. Szczęściem na oknie mam świeżą bazylię. Mleczko kokosowe też. Więc miałam już pomysł na szybką, sycącą, pyszną zupę, Zupa jest lekko pikantna z wyczuwalnym smakiem kokosa. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu :)
Składniki
Kaszę i soczewicę zalewam w garnku ok. 2 szklankami wody i gotuję 10 minut. Co jakiś czas mieszam aby kasza i soczewica nie przywarły .
Po tym czasie dodaję passatę, czosnek, przyprawy suszone (poza solą i pieprzem). Mieszam aby składniki się połączyły i gotuję jeszcze ok 10 minut. Jeśli zupa jest zbyt gęsta można dolać przegotowanej wody.
Do gorącej, ale nie gotującej się zupy, dodaję mleko kokosowe, posiekane drobno listki bazylii i doprawiam solą i pieprzem.