Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa porowa

Zupa porowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 1182

Dodano:

Odsłon: 6268

Zapraszam na mojego bloga Paszczak gotuje.

Składniki

  • średni por, 3 szt
  • średnia cebula, 2 szt
  • ziemniak, 2 szt
  • Szynka pokrojona w paski, 20 dag
  • posiekany szczypiorek
  • serek topiony śmietankowy, 10 dag
  • Białe wyrtawne wino, 1/2 szklanki
  • Gałka muszkatołowa, 1 szt
  • masło, 1 łyżka
  • śmietana, 2 łyzki
  • sól
5-6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Zupa porowa

Przygotowanie

  1. Pora i cebulę pokroić w talarki, ziemniaki w kostkę i dusić 5 min na maśle z niewielką ilością wody, dodać startą na tarce gałkę muszkatołową, wino i szklankę wody. Gotować aż ziemniaki zmiękną, dodać serek topiony i śmietanę. Zmiksować, dodać wody, jeśli zupa wyszła za gęsta, doprawić solą. Szynkę, pokroić w paski i podsmażyć. Zupę nakładać do misek i posypać szynką i szczypiorkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń