Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa porowa z mielonym mięsem i pieczarkami

Zupa porowa z mielonym mięsem i pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 278 Ocena: 2909

Dodano:

Odsłon: 467

Zupa porowa z mielonym miesem i pieczarkami to pożywne, sycące danie jednogarnkowe idealne na obiad. Prosta i szybka w przygotowaniu zupa i nie wymaga większych umiejętności kulinarnych a podana z grzankami lub groszkiem ptysiowym smakuje wyśmienicie.

Składniki

  • 3-4 pory
  • 300 g pieczarek
  • 2 serki topione ( po 100 g)
  • 500 g mielonego mięsa
  • pęczek posiekanej natki pietruszki
  • olej do smażenia
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • czarny pieprz
  • sól
  • opcjonalnie grzanki lub groszek ptysiowy
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Zupa porowa z mielonym mięsem i pieczarkami

Przygotowanie

  1. Umyte białe części pora kroimy w talarki. Oczyszczone pieczarki kroimy w plastry. W garnku z rozgrzanym tłuszczem rumienimy pokrojone pory, następnie do porów wrzucamy pieczarki, wszystko mieszamy i podsmażamy. Do warzyw dodajemy mielone mięso i całość smażymy kilka minut. Następnie wlewamy 1,5 litra wody, całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 30 minut.
    Sereki topione umieszczamy w misce i łączymy z niewielką ilością gorącego wywaru, mieszamy aby dokładnie się rozpuściły, tak przygotowaną zawiesinę wlewamy do zupy. Zupę doprawiamy solą, gałką muszkatołową i czarnym pieprzem, jeszcze chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia. Gotową zupę posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy z grznkami.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ola1984 23 listopada Uwielbiam takie gęste, pożywne zupy :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń