Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomidory pełne potasu, pięknie pachnąca bazylia i odrobina słonego parmezanu. Łatwy w przygotowaniu krem wypełni całą kuchnię pięknymi zapachami. Zaletą zupy prowansalskiej jest jej prostota, pyszny smak i to, że syci na długo!
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11104
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1190
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11689
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 1130
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11104
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1190
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11689
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 1130
Składniki
Sparz i pokrój kilogram pomidorów. Usuń gniazda nasienne.
Poszatkuj obraną cebulę i trzy ząbki czosnku w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż pokrojone warzywa.
Gdy cebula i czosnek będą zarumienione, dodaj szczyptę cukru i posiekaną bazylię. Przemieszaj i dorzuć też pokrojone pomidory. Duś całość przez 15 minut.
Po tym czasie przełóż wszystkie składniki do głębszego garnka (wraz z sokiem spod pomidorów) i dolej pół litra wody. Wsyp kaszę jęczmienną i gotuj jeszcze 30-40 minut.
Następnie zblenduj do połączenia. Przełóż do misek i posyp z wierzchu startym parmezanem. Ozdób liśćmi bazylii. Zupę prowansalską najlepiej serwować z podpieczoną ciabattą.