Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomidory pełne potasu, pięknie pachnąca bazylia i odrobina słonego parmezanu. Łatwy w przygotowaniu krem wypełni całą kuchnię pięknymi zapachami. Zaletą zupy prowansalskiej jest jej prostota, pyszny smak i to, że syci na długo!
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 25
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 19
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21659
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 80
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 25
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 19
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21659
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 80
Składniki
Sparz i pokrój kilogram pomidorów. Usuń gniazda nasienne.
Poszatkuj obraną cebulę i trzy ząbki czosnku w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż pokrojone warzywa.
Gdy cebula i czosnek będą zarumienione, dodaj szczyptę cukru i posiekaną bazylię. Przemieszaj i dorzuć też pokrojone pomidory. Duś całość przez 15 minut.
Po tym czasie przełóż wszystkie składniki do głębszego garnka (wraz z sokiem spod pomidorów) i dolej pół litra wody. Wsyp kaszę jęczmienną i gotuj jeszcze 30-40 minut.
Następnie zblenduj do połączenia. Przełóż do misek i posyp z wierzchu startym parmezanem. Ozdób liśćmi bazylii. Zupę prowansalską najlepiej serwować z podpieczoną ciabattą.