Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomidory pełne potasu, pięknie pachnąca bazylia i odrobina słonego parmezanu. Łatwy w przygotowaniu krem wypełni całą kuchnię pięknymi zapachami. Zaletą zupy prowansalskiej jest jej prostota, pyszny smak i to, że syci na długo!
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 161
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3878
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 297
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 614
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 161
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3878
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 297
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 614
Składniki
Sparz i pokrój kilogram pomidorów. Usuń gniazda nasienne.
Poszatkuj obraną cebulę i trzy ząbki czosnku w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż pokrojone warzywa.
Gdy cebula i czosnek będą zarumienione, dodaj szczyptę cukru i posiekaną bazylię. Przemieszaj i dorzuć też pokrojone pomidory. Duś całość przez 15 minut.
Po tym czasie przełóż wszystkie składniki do głębszego garnka (wraz z sokiem spod pomidorów) i dolej pół litra wody. Wsyp kaszę jęczmienną i gotuj jeszcze 30-40 minut.
Następnie zblenduj do połączenia. Przełóż do misek i posyp z wierzchu startym parmezanem. Ozdób liśćmi bazylii. Zupę prowansalską najlepiej serwować z podpieczoną ciabattą.