Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa "Ślepe ryby"

Zupa Ślepe ryby

Autor:

Przepisów i artykułów: 2142 Ocena: 47740

Dodano:

Odsłon: 13977

Kuchnia wielkopolska. Określenie to pochodzi z gwary i związane jest z faktem, że na powierzchni zupy nie pływa żadne oko tłuszczu.

Składniki

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • por
  • mały seler
  • 1/2 kg ziemniaków
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 70 ml śmietany 12%
  • sól ,pieprz
  • majeranek
  • natka pietruszki
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Warzywa kroimy w kostkę ,wrzucamy do garnka razem z przyprawami ,zalewamy wodą (2-3 cm ponad warzywa) ,doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Dodajemy śmietanę rozprowadzoną z wywarem ,dodajemy do całości ,podgrzewamy. Doprawiamy majerankiem ,solą i pieprzem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 14 listopada 2016 W łódzkim - "rzadkie kartofle" lub zwyczajnie kartoflanka. U mnie w domu jeszcze dodatek - grzanki (angielka, bułeczki) z masłem i zapieczone z żółtym serem czyli jak mówił mój - full wypas ( taką nazwę "nosi" ta zupa w jego rodzinie.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 14 listopada 2014 Proste skladniki i prosty przepis, takie dania sa najpyszniejsze.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

embepe13 12 listopada 2014 Pyszna zupka, ja polecam śmietanę od tzw "baby", co mi tam %, ten smak, a i prosto z lodówki wędruje do gara i jeszcze nigdy mi się nie rozwarstwiła...

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lidka5x5 09 listopada 2014 Najbardziej niegodne jest chyba to, że niejeden kucharz wyśmiewa się z potrawy drugiego kucharza, a takim postępowaniem sam się ośmiesza.
A goście w tym przypadku na jakiej pozycji stoją? Nie wystarczy zapunktować, trzeba zapunktować z głowa a nie bezmyślnie.

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mufinka 09 listopada 2014 "Ślepe ryby - skromna zupa ziemniaczana. Spotykane są również ślepe ryby z (zez) myrdyrdą (myrdyrdóm) - zupa ziemniaczana ze śmietaną. W przeszłości danie postne.

Zupa ta, poza nazwą, nie ma nic wspólnego z rybami. Określenie to pochodzi z gwary i związane jest z faktem, że na powierzchni zupy nie pływa żadne oko tłuszczu. Funkcjonują również nazwy takie jak rzadkie pyrki, na Pałukach – ruks lub kursik, a w okolicach Leszna – niebecz.

Danie wpisane na listę produktów
tradycyjnych w roku 2009"
Źródło: http://poznan.wikia.com/wiki/%C5%9Alepe_ryby
Trzeba być głupcem, żeby wyśmiewać tradycyjne, regionalne dania.
„Z czego się śmiejecie? Z samych siebie się śmiejecie!” (M. Gogol) - dedykacja dla Was, MadziU i UdźcU. :)))

16 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 08 listopada 2014 Arek, ciekawy, prosty przepis, i fajna nazwa zupy :)
A zgrany duet znowu "używa" sobie pod Twoim przepisem :D :D :D..... Zmiłuj się waćpan poluj ciszej nieco :)

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 08 listopada 2014 Zupa wygląda bardzo zachęcająco.A do niej pieczywo pełnoziarniste.Mniamm .

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lidka5x5 07 listopada 2014 Fajna zupka Gregor, może niejedna osoba skorzysta z przepisu. Ja jako druga skorzystam z niego, bo widzę że przede mną masz już chętnego, haha.

15 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń