Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa "Szczy"

Zupa Szczy

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 163

Dodano:

Odsłon: 1437

Kolor zupy powstaje z gotowanych grzybów i razem ze i szczawiem, kwasem z ogórków dający jej charakterystyczny żółtawy kolor. Super połączenie, od grzybów nieodłącznie kojarzących się z jesienią razem z wiosennym szczawiem.

Składniki

  • 1/4 kg żeberek
  • 120 g kiełbasy
  • 20 g grzybów suszonych
  • jarzyny jak do każdej zupy
  • 1 duża cebula
  • 1/2 kg świeżej kapusty
  • 40 g smalcu
  • spora garść szczawiu
  • 1/4 l kwasu ogórkowego
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 20 g mąki pszennej
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa "Szczy"

Przygotowanie

  1. Ugotować żeberka razem z drobno pokrojonymi grzybami. Kapustę poszatkować i posolić odstawić gdy zmięknie odcisnąć z wody. Obraną cebulę podsmażyć. Kapustę jarzyny i cebulę dodać do wywaru i gotować gdy są miekkie dodać szczaw. Dosolić i popieprzyć do smaku i dolać kwasu ogórkowego. Gotować jeszcze parę minut.

  2. Na końcu doprawić śmietaną rozmieszaną z mąką. Zagotować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dariusz-D 11 maja Bardzo ciekawa zupa, a ja uwielbiam zupy.
Gratuluję :-)
Odpowiedzi: 3 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń