Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa rybna po grecku kakavia dawniej powstawała na statkach i w nadmorskich wioskach z tego, co danego dnia udało się złowić. Ma prosty, ale głęboki smak. Soczysta ryba łączy się z warzywami i oliwą, a całość ożywia sok z cytryny i świeża pietruszka. To danie lekkie, aromatyczne i pełne śródziemnomorskiego klimatu
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11076
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3545
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1204
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4215
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 387
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11076
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3545
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1204
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4215
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 387
Składniki
Ziemniaki obierz i pokrój w większą kostkę. Obrane marchewki pokrój w półplasterki, a seler naciowy i cebulę w kostkę. Pomidory sparz, obierz ze skórki i podziel na kilka części. Czosnek obierz, drobno posiekaj.
W dużym garnku rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę, czosnek i seler naciowy. Smaż na średnim ogniu ok. 3-4 minuty aż warzywa zmiękną.
Dodaj pomidory, paprykę słodką mieloną i ewentualnie posiekaną papryczkę chili. Podsmaż jeszcze chwilę.
Do garnka dolej ok. 1,5 litra wody. Dodaj ziemniaki i marchewkę. Gotuj pod przykryciem około 15-20 minut aż warzywa będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Filety rybne pokrój na większe kawałki. Ułóż je w garnku delikatnie i gotuj na małym ogniu 10 minut aż ryba się ugotuje, ale nie rozpadnie.
Pod koniec dodaj sok z cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj delikatnie, aby kawałki ryby pozostały w całości.