Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa rybna po grecku kakavia dawniej powstawała na statkach i w nadmorskich wioskach z tego, co danego dnia udało się złowić. Ma prosty, ale głęboki smak. Soczysta ryba łączy się z warzywami i oliwą, a całość ożywia sok z cytryny i świeża pietruszka. To danie lekkie, aromatyczne i pełne śródziemnomorskiego klimatu
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 573
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11638
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13491
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2747
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 573
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11638
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13491
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2747
Składniki
Ziemniaki obierz i pokrój w większą kostkę. Obrane marchewki pokrój w półplasterki, a seler naciowy i cebulę w kostkę. Pomidory sparz, obierz ze skórki i podziel na kilka części. Czosnek obierz, drobno posiekaj.
W dużym garnku rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę, czosnek i seler naciowy. Smaż na średnim ogniu ok. 3-4 minuty aż warzywa zmiękną.
Dodaj pomidory, paprykę słodką mieloną i ewentualnie posiekaną papryczkę chili. Podsmaż jeszcze chwilę.
Do garnka dolej ok. 1,5 litra wody. Dodaj ziemniaki i marchewkę. Gotuj pod przykryciem około 15-20 minut aż warzywa będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Filety rybne pokrój na większe kawałki. Ułóż je w garnku delikatnie i gotuj na małym ogniu 10 minut aż ryba się ugotuje, ale nie rozpadnie.
Pod koniec dodaj sok z cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj delikatnie, aby kawałki ryby pozostały w całości.