Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zupa selerowa z pesto"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 98
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 214
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 216
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 98
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 214
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 216
Składniki
Czas ok. 50 min; porcja – 390 kcal, cena 2,70 zł.
Umyj i oczyść bulwę selera oraz ziemniaki. Warzywa pokrój w kostkę. Zalej wywarem. Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem do miękkości (ok. 25 minut).
Łodygi selera naciowego oczyść z włókien, opłucz, sparz wrzątkiem. Osącz. Boczek (wędzony) pokrój w cienkie plasterki, rozłóż w naczyniu żaroodpornym. Piecz na rumiano w piekarniku rozgrzanym do 150 st.
Powstały podczas pieczenia tłuszcz przelej na patelnię. Wrzuć posiekane grubo orzechy włoskie. Przesmaż na złoto, wystudź.
1/3 orzechów odłóż. Resztę zmiksuj z oliwą, liśćmi selera oraz czosnkiem. Powstałe pesto dopraw solą.
Zupę zmiksuj razem z kremówką, dopraw solą i pieprzem. Rozlej do talerzy. Podawaj z kawałkami boczku, selerowym pesto i resztą orzechów.
Pokrój w plastry, a potem w paski obraną bulwę selera. Oprósz powstałe „frytki” ulubionymi ziołami, skrop odrobiną oliwy, wymieszaj. Rozłóż na pokrytej pergaminem blasze. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. ok. 40 minut.Źródło: Świat kobiety