Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa selerowo-pietruszkowa

Zupa selerowo-pietruszkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 38 Ocena: 261

Dodano:

Odsłon: 667

Kwaskowata zupa z białych warzyw, przepis na ok. 0,5 L

Składniki

  • Seler biały, 100 g
  • Pietruszka, korzeń, 60 g
  • Por, 50 g
  • Czosnek, 2 ząbki
  • Olej, 1 łyżka
  • Sok z 1/2 cytryny
  • Jogurt naturalny, 2 łyżki
  • Przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz, cząber, natka pietruszki
  • Woda lub bulion, ok. 0,5 L
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Warzywa obieramy i kroimy: pietruszkę w talarki, seler w kostkę, por (biała i jasnozielona część) w półtalarki, czosnek w małe kawałki.
    W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy por. Gdy się lekko zrumieni dodajemy czosnek. Gdy czosnek się podsmaży, dodajemy seler i pietruszkę. Chwilę podsmażamy, a następnie zalewamy wodą lub bulionem i po zawrzeniu gotujemy ok. 20 min. na zmniejszonym ogniu. Pod koniec gotowania dajemy przyprawy. Następnie blendujemy, dodajemy jogurt, posypujemy świeżą natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń