Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nazwa zupy pochodzi od włoskiej wsi Solferino położonej w okolicy Jeziora Garda. Jest z nią również związana legenda, mówiąca, że danie powstało w przeddzień bitwy pod Solferino w 1859 r. Pewien angielski dżentelmen podał włoskim oddziałom przepis na tanią i sycącą zupę na bazie rosołu. Do dziś zupa solferino cieszy podniebienia.
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4683
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4141
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4683
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4141
Składniki
Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Białą część pora odkrój, umyj i posiekaj w pół talarki.
Bulion wlej do garnka i wrzuć do niego pokrojone ziemniaki i pora. Zagotuj.
Odsącz groszek i połowę zmiksuj na gładki krem. Dodaj do zupy, gdy ziemniaki będą już miękkie. Jeśli chcesz użyć passatę pomidorową, dodaj ją teraz (lub pomiń ten krok). Dopraw całość do smaku solą i pieprzem. Zamieszaj. Po chwili gotowania, odstaw garnek z palnika.
W osobnym naczyniu wymieszaj śmietankę z żółtkami. Zalej niewielką porcją ciepłej zupy i energicznie zamieszaj (aby uniknąć zwarzenia). Dodaj do zupy i zamieszaj.
Wsyp jeszcze poszatkowany koperek i przelej do miski. Serwuj z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Udekoruj groszkiem lub pociętym szczypiorkiem. Zupa solferino już gotowa!