Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nazwa zupy pochodzi od włoskiej wsi Solferino położonej w okolicy Jeziora Garda. Jest z nią również związana legenda, mówiąca, że danie powstało w przeddzień bitwy pod Solferino w 1859 r. Pewien angielski dżentelmen podał włoskim oddziałom przepis na tanią i sycącą zupę na bazie rosołu. Do dziś zupa solferino cieszy podniebienia.
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 54
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 26
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 62
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 54
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 26
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 62
Składniki
Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Białą część pora odkrój, umyj i posiekaj w pół talarki.
Bulion wlej do garnka i wrzuć do niego pokrojone ziemniaki i pora. Zagotuj.
Odsącz groszek i połowę zmiksuj na gładki krem. Dodaj do zupy, gdy ziemniaki będą już miękkie. Jeśli chcesz użyć passatę pomidorową, dodaj ją teraz (lub pomiń ten krok). Dopraw całość do smaku solą i pieprzem. Zamieszaj. Po chwili gotowania, odstaw garnek z palnika.
W osobnym naczyniu wymieszaj śmietankę z żółtkami. Zalej niewielką porcją ciepłej zupy i energicznie zamieszaj (aby uniknąć zwarzenia). Dodaj do zupy i zamieszaj.
Wsyp jeszcze poszatkowany koperek i przelej do miski. Serwuj z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Udekoruj groszkiem lub pociętym szczypiorkiem. Zupa solferino już gotowa!