Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pojawienie się szparagów w sklepach, to dla mnie sygnał, że mamy już wiosnę w pełni i czas na potrawy z tych zielonych warzyw. Najczęściej wrzucam je na patelnię grilową, dodaję sól, pieprz, skrapiam oliwą i podaję do obiadu. Innym razem, niskokaloryczne szparagi wykorzystuję do zup. Orzechowy smak szparagów idealnie podkreśla dodatek startej skórki z cytryny i świeży imbir.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11895
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16242
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5185
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11895
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16242
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5185
Składniki
Do garnka wlewam oliwę. Dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażam ok. 5 min. Dorzucam czosnek i imbir. Dodaję szczyptę soli i pieprzu. Chwilę podsmażam.
W międzyczasie kroję ziemniaki w 1 cm kostkę, a marchewkę w cieniutkie słupki. Dodaję warzywa do garnka. Duszę ok. 5 minut.
Wlewam wrzątek z dodatkiem 2 łyżeczek "jarzynki". Gotuję 20 minut.
Szparagi oddzielam od zdrewniałych końcówek. Główki odkrajam i odkładam (dodam je na samym końcu, bo potrzebują tylko chwili gotowania) Pozostałą część kroję na 1 cm kawałki. Do zupy wrzucam pokrojone szparagi oprócz główek i gotuję 10 minut.
Wrzucam startą skórkę z cytryny i główki szparagów. Gotuję 5 minut.
Pod koniec dodaję śmietankę i koper. Doprawiam solą i pieprzem.