Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka, łatwa i smaczna.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11474
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1228
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12026
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 2250
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11474
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1228
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12026
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 2250
Składniki
Szpinak rozmrozić, odcedzić.
Ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę, cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.
W garnku na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę i czosnek, dodać szpinak, chwilę podsmażyć i wlać wodę, doprawić solą i pieprzem.
Ziemniaki i marchewkę przesmażyć na rozgrzanym oleju i dodać do szpinaku, gotować do miękkości warzyw.
Po tym czasie zupę zmiksować lub przetrzeć, ponownie doprowadzić do wrzenia i zaprawić śmietaną wymieszaną z mąką.
Gotować ok. 5 minut, doprawić zupę gałką muszkatołową.
Jajko dokładnie wymieszać z mąką, dodając tyle, aby masa miała konsystencję gęstej śmietany.
Zagotować wodę, lekko posolić i łyżką wlewać strużkami ciasto.
Po wypłynięciu na powierzchnię, wyławiać kluski z wody i schłodzić w zimnej wodzie. Kluski należy gotować partiami, można je przygotować partiami.