Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa szpinakowa z lanymi kluskami

Zupa szpinakowa z lanymi kluskami

Autor:

Przepisów i artykułów: 790 Ocena: 22264

Dodano:

Odsłon: 7028

Szybka, łatwa i smaczna.

Składniki

  • mielonego szpinaku, 0,5 kg
  • ziemniaki, 2
  • marchewka, 1
  • cebula, 1
  • wody, 1,5 l.
  • śmietanki 30%, 3/4 szklanki
  • mąki, 1 łyżka
  • masła, 2 łyżki
  • jajko, 1
  • sól
  • pieprz
  • Gałka muszkatołowa
  • olej do smażenia
  • mąka do konsystencji
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Zupa szpinakowa z lanymi kluskami

Przygotowanie

  1. Szpinak rozmrozić, odcedzić.

  2. Ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę, cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.

  3. W garnku na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę i czosnek, dodać szpinak, chwilę podsmażyć i wlać wodę, doprawić solą i pieprzem.

  4. Ziemniaki i marchewkę przesmażyć na rozgrzanym oleju i dodać do szpinaku, gotować do miękkości warzyw.

  5. Po tym czasie zupę zmiksować lub przetrzeć, ponownie doprowadzić do wrzenia i zaprawić śmietaną wymieszaną z mąką.

  6. Gotować ok. 5 minut, doprawić zupę gałką muszkatołową.

  7. Jajko dokładnie wymieszać z mąką, dodając tyle, aby masa miała konsystencję gęstej śmietany.

  8. Zagotować wodę, lekko posolić i łyżką wlewać strużkami ciasto.

  9. Po wypłynięciu na powierzchnię, wyławiać kluski z wody i schłodzić w zimnej wodzie. Kluski należy gotować partiami, można je przygotować partiami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń