Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zupa tajska z krewetkami"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5644
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 943
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 243
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 32362
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 85
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5644
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 943
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 243
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 32362
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 85
Składniki
Krewetki przepłucz wrzątkiem, zalej sokiem z cytryny i odstaw na kwadrans. Makaron ryżowy zalej na 5 minut wrzątkiem.
Odetnij szczypiorek, cebulki posiekaj. Chili przekrój, wypestkuj i drobno posiekaj. Imbir obierz, pokrój w kostkę, przeciśnij przez praskę.
W garnku rozgrzej 1 i 1/2 łyżki oleju sezamowego. Podsmaż na nim cebulkę, papryczki i imbir, aby się zeszkliły. Zalej bulionem. Pomidory obierz i pokrój w kostkę. Przełóż do zupy. Wsyp makaron ryżowy i pokrojonego kurczaka. Na koniec dodaj resztę składników.
Zupę podawaj w kokilkach, udekorowaną pokrojonym ukośnie szczypiorem i plasterkami limonki.
Dodatkowe wskazówki
Grzyby mun zalej wrzątkiem na 15 minut i odstaw. Po tym czasie odcedź je, oczyść, odetnij nóżki i pokrój na cienkie paseczki. Następnie gotuj je w wodzie z dodatkiem łyżeczki wegety przez około 10 minut. Odcedź.
Piersi z kurczaka opłucz, odetnij błonki. Pokrój je w drobniutką kostkę. Podsmaż na patelni na łyżce oleju sezamowego, przypraw do smaku wegetą, świeżo mielonym kolorowym pieprzem oraz płatkami chili. Kurczak powinien mieć lekko ostry smak.
Wymieszaj mleczko kokosowe i wlej do zupy (już z kurczakiem i bulionem). Przełóż podgotowane grzyby mun, wyciśnij sok z limonki i gotuj przez chwilę. Dopraw dwiema łyżkami sosu sojowego. Na chwilę przed końcem gotowania dodaj krewetki.Źródło: Na żywo