Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa ułańska

Zupa ułańska

Autor:

Przepisów i artykułów: 956 Ocena: 7978

Dodano:

Odsłon: 71

Wypróbowany przepis na "Zupa ułańska"

Składniki

  • 1,5 l bulionu (przepis obok)
  • 100 g suchej fasoli korczyńskiej
  • cebula
  • 100 g makaronu wstążki
  • 200 g kiełbasy myśliwskiej
  • 100 g wędzonego boczku
  • 50 g słoniny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • po łyżce mąki i smalcu
  • mielona papryka
  • sól
  • 3/4 szklanki śmietany
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ugotuj namoczoną dzień wcześniej fasolę korczyńską.

  2. Zalej boczek 1/2 l bulionu, ugotuj i pokrój w kostkę (wywar zostaw). Posiekaj słoninę i cebulę. Podsmaż je na smalcu, dodaj mąkę, zalej 100 ml bulionu. Połącz z fasolą i wywarem z boczku. Gotuj 20 minut, ostudź i zmiksuj na jednolity krem.

  3. Ugotuj makaron w reszcie bulionu. Dodaj krem z fasoli, pokrojone kiełbasę i boczek, gotuj kilka minut.

  4. Przypraw solą i papryką. Tuż przed podaniem dodaj śmietanę.

  5. Na dobry bulion przygotuj: 500 g kości wieprzowych, 2-3 skrzydełka z kurczaka, włosz-czyzna, cebula (nieobrana, dla koloru), 2-3 ziarna pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy. Gotuj bulion ok. 90 minut. Przecedź i posól.

  6. Dla 6 osób, czas 120 min, porcja 3 zł, 414 kcal.

    Źródło: Olivia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń