Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa w stylu "Boeuf Bourguignon"

Zupa w stylu Boeuf Bourguignon

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 3662

Dodano:

Odsłon: 2396

Gęsta rozgrzewająca, o wyraziście winnym smaku. Poezja dla kubków smakowych

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rumienimy boczek, dodajemy mięso pokrojone w kostkę i podsmażamy na złoty kolor, solimy, pieprzymy, dodajemy szczyptę cynamonu,Kuminu rzymskiego, ziela angielskiego w proszku, podlewamy pół szklanką wina.

  2. Gdy wino odparuje dodajemy pieczarki pokrojone w ćwiartki, następnie marchew i seler w kostkę, chwilę razem obsmażamy, dodajemy grubo pokrojoną cebulę i czosnek, mieszamy i chwilę podsmażamy. Następnie wlewamy szklankę wina, dodajemy tymianek, liście laurowe, pieprz w ziarenkach, odrobinę chili, miód, przecier pomidorowy, wodę, ale nie za dużo, bo zupa powinna być gęsta i zawiesista, w razie czego dolejemy, dodajemy jeszcze soczewicę, dokładnie mieszamy przykrywamy i gotujemy na bardzo małym ogniu przez ok 2 godziny, co jakiś czas mieszając, 20 minut przed końcem dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę.

  3. Zupa powinna być dość zawiesista o wyraźnym winnym smaku, ale również pikantnie rozgrzewająca, czyli idealna na zimowe dni. Podajemy z bagietką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń