Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdarzają się jeszcze, niestety, chłodne dni. A wówczas najlepiej zjeść talerz gorącej zupy. Może więc skusicie się na szybką i smaczną zupkę z kabanosem wieprzowym.
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1100
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 175
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 112
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1100
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 175
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 112
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Składniki
Przygotowujemy półprodukty: Myjemy i obieramy warzywa, kabanosy kroimy na kawałki o długości 2 cm. ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę, pora i marchew w talarki. W garnku przeznaczonym na zupę rozgrzewamy łyżkę oliwy. Podsmażamy na niej ziemniaki z marchewką, które oprószamy pieprzem i suszonym tymiankiem, solimy. Całość smażymy 5 minut, ciągle mieszając. Następnie dodajemy brązowy cukier. Gdy ten się skarmelizuje do garnka wlewamy 1 litr wody, dodajemy chili. Zupę gotujemy do miękkości ziemniaków, czyli mniej więcej 20 minut. W tym czasie w oddzielnym naczyniu, na pozostałej oliwie, podsmażamy pora z cebulą. Po kilku minutach, gdy zauważymy, że warzywa nabierają szklistości, dodajemy pokrojone kabanosy. Całość smażymy kolejne kilka minut. Pora z kabanosami dodajemy do zupy 5 minut przed końcem gotowania. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta, a pewnie tak właśnie jest po dodaniu pora, dolewamy jeszcze 500 ml wody (tak było w moim przypadku). Wszystko razem doprowadzamy do wrzenia, wlewamy śmietanę i gotujemy 5 minut na wolnym ogniu. Zupę podajemy ze świeżym pieczywem, dekorujemy świeżym tymiankiem. Smacznego.