Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdarzają się jeszcze, niestety, chłodne dni. A wówczas najlepiej zjeść talerz gorącej zupy. Może więc skusicie się na szybką i smaczną zupkę z kabanosem wieprzowym.
Przygotowujemy półprodukty: Myjemy i obieramy warzywa, kabanosy kroimy na kawałki o długości 2 cm. ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę, pora i marchew w talarki.
W garnku przeznaczonym na zupę rozgrzewamy łyżkę oliwy. Podsmażamy na niej ziemniaki z marchewką, które oprószamy pieprzem i suszonym tymiankiem, solimy.
Całość smażymy 5 minut, ciągle mieszając. Następnie dodajemy brązowy cukier. Gdy ten się skarmelizuje do garnka wlewamy 1 litr wody, dodajemy chili. Zupę gotujemy do
miękkości ziemniaków, czyli mniej więcej 20 minut.
W tym czasie w oddzielnym naczyniu, na pozostałej oliwie, podsmażamy pora z cebulą. Po kilku minutach, gdy zauważymy, że warzywa nabierają szklistości, dodajemy
pokrojone kabanosy. Całość smażymy kolejne kilka minut.
Pora z kabanosami dodajemy do zupy 5 minut przed końcem gotowania. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta, a pewnie tak właśnie jest po dodaniu pora,
dolewamy jeszcze 500 ml wody (tak było w moim przypadku). Wszystko razem doprowadzamy do wrzenia, wlewamy śmietanę i gotujemy 5 minut na wolnym ogniu.
Zupę podajemy ze świeżym pieczywem, dekorujemy świeżym tymiankiem.
Smacznego.
Sałatka z kabanosem
Odsłon: 10034
Zaskakująco proste danie obiadowe do przygotowania, bez stania przy patelni,...
Odsłon: 323
Golonka pieczona należy do ulubionych męskich dań. Tym razem przyrządziłam dl...
Odsłon: 83
Gulasz ugotowany z szynki wieprzowej i warzyw, podany z makaronem rurki.
Odsłon: 165
Szybki i łatwy przepis na pyszne i zdrowe danie obiadowe
Odsłon: 81
Zaskakująco proste danie obiadowe do przygotowania, bez stania przy patelni,...
Odsłon: 323
Golonka pieczona należy do ulubionych męskich dań. Tym razem przyrządziłam dl...
Odsłon: 83
Gulasz ugotowany z szynki wieprzowej i warzyw, podany z makaronem rurki.
Odsłon: 165
Szybki i łatwy przepis na pyszne i zdrowe danie obiadowe
Odsłon: 81
Składniki
Przygotowujemy półprodukty: Myjemy i obieramy warzywa, kabanosy kroimy na kawałki o długości 2 cm. ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę, pora i marchew w talarki. W garnku przeznaczonym na zupę rozgrzewamy łyżkę oliwy. Podsmażamy na niej ziemniaki z marchewką, które oprószamy pieprzem i suszonym tymiankiem, solimy. Całość smażymy 5 minut, ciągle mieszając. Następnie dodajemy brązowy cukier. Gdy ten się skarmelizuje do garnka wlewamy 1 litr wody, dodajemy chili. Zupę gotujemy do miękkości ziemniaków, czyli mniej więcej 20 minut. W tym czasie w oddzielnym naczyniu, na pozostałej oliwie, podsmażamy pora z cebulą. Po kilku minutach, gdy zauważymy, że warzywa nabierają szklistości, dodajemy pokrojone kabanosy. Całość smażymy kolejne kilka minut. Pora z kabanosami dodajemy do zupy 5 minut przed końcem gotowania. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta, a pewnie tak właśnie jest po dodaniu pora, dolewamy jeszcze 500 ml wody (tak było w moim przypadku). Wszystko razem doprowadzamy do wrzenia, wlewamy śmietanę i gotujemy 5 minut na wolnym ogniu. Zupę podajemy ze świeżym pieczywem, dekorujemy świeżym tymiankiem. Smacznego.
Przepisy Zupy
Zupy
Zupa ogórkowa krem z chipsami boczkowymi
Zupy
Zupa grochowa na kościach żeberkowych wędzonych
Zupy
Kapuśniak z młodej kapusty. Sycąca wiosenna zupa
Zupy
Zupa krem z pieczonych buraków
Zupa ogórkowa krem z chipsami boczkowymi
Delikatna w smaku , aromatyczna, wzbogacona chipsami - pokochają wszyscy.
Odsłon: 5
Zupa grochowa na kościach żeberkowych wędzonych
Mam dziś dla was propozycję na pyszną zupę grochową z zapalaną mąką na wędzon...
Odsłon: 77