Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdarzają się jeszcze, niestety, chłodne dni. A wówczas najlepiej zjeść talerz gorącej zupy. Może więc skusicie się na szybką i smaczną zupkę z kabanosem wieprzowym.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118031
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8381
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3109
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2102
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1531
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118031
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8381
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3109
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2102
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1531
Składniki
Przygotowujemy półprodukty: Myjemy i obieramy warzywa, kabanosy kroimy na kawałki o długości 2 cm. ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę, pora i marchew w talarki. W garnku przeznaczonym na zupę rozgrzewamy łyżkę oliwy. Podsmażamy na niej ziemniaki z marchewką, które oprószamy pieprzem i suszonym tymiankiem, solimy. Całość smażymy 5 minut, ciągle mieszając. Następnie dodajemy brązowy cukier. Gdy ten się skarmelizuje do garnka wlewamy 1 litr wody, dodajemy chili. Zupę gotujemy do miękkości ziemniaków, czyli mniej więcej 20 minut. W tym czasie w oddzielnym naczyniu, na pozostałej oliwie, podsmażamy pora z cebulą. Po kilku minutach, gdy zauważymy, że warzywa nabierają szklistości, dodajemy pokrojone kabanosy. Całość smażymy kolejne kilka minut. Pora z kabanosami dodajemy do zupy 5 minut przed końcem gotowania. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta, a pewnie tak właśnie jest po dodaniu pora, dolewamy jeszcze 500 ml wody (tak było w moim przypadku). Wszystko razem doprowadzamy do wrzenia, wlewamy śmietanę i gotujemy 5 minut na wolnym ogniu. Zupę podajemy ze świeżym pieczywem, dekorujemy świeżym tymiankiem. Smacznego.