Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdarzają się jeszcze, niestety, chłodne dni. A wówczas najlepiej zjeść talerz gorącej zupy. Może więc skusicie się na szybką i smaczną zupkę z kabanosem wieprzowym.
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 147
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 496
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 76
Polecam.
Odsłon: 609
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 904
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 147
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 496
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 76
Polecam.
Odsłon: 609
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 904
Składniki
Przygotowujemy półprodukty: Myjemy i obieramy warzywa, kabanosy kroimy na kawałki o długości 2 cm. ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę, pora i marchew w talarki. W garnku przeznaczonym na zupę rozgrzewamy łyżkę oliwy. Podsmażamy na niej ziemniaki z marchewką, które oprószamy pieprzem i suszonym tymiankiem, solimy. Całość smażymy 5 minut, ciągle mieszając. Następnie dodajemy brązowy cukier. Gdy ten się skarmelizuje do garnka wlewamy 1 litr wody, dodajemy chili. Zupę gotujemy do miękkości ziemniaków, czyli mniej więcej 20 minut. W tym czasie w oddzielnym naczyniu, na pozostałej oliwie, podsmażamy pora z cebulą. Po kilku minutach, gdy zauważymy, że warzywa nabierają szklistości, dodajemy pokrojone kabanosy. Całość smażymy kolejne kilka minut. Pora z kabanosami dodajemy do zupy 5 minut przed końcem gotowania. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta, a pewnie tak właśnie jest po dodaniu pora, dolewamy jeszcze 500 ml wody (tak było w moim przypadku). Wszystko razem doprowadzamy do wrzenia, wlewamy śmietanę i gotujemy 5 minut na wolnym ogniu. Zupę podajemy ze świeżym pieczywem, dekorujemy świeżym tymiankiem. Smacznego.