Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa wielkanocna na maślance

Zupa wielkanocna na maślance

Autor:

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 161

Dodano:

Odsłon: 283

Aromatyczne połączenie smaku wędzonki, żuru, barszczu białego i chrzanu.

Składniki

  • Szynka wędzona 1 kg
  • Kiełbasa sucha
  • Jajka
  • Maślanka
  • Bulion warzywny
  • Cebula
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Sól
  • Pieprz
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Chrzan
  • Jałowiec
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dobrej jakości szynkę wędzoną zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele, jałowiec i gotujemy ok. godziny.

    Ugotowaną szynkę suszymy w piekarniku w 150 stopniach przynajmniej 30 minut.

    Na patelni posmarowanej masłem dusimy pod przykryciem 1 cebule i 3 ząbki czosnku.

    Do wody z szynki dodajemy bulion warzywny według uznania oraz zawartość patelni. Pod koniec gotowania dolewamy minimum pół litra maślanki oraz łyżkę chrzanu. Doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem.

    Zupę można zagęścić śmietaną, podkręcić smak zakwasem z żurku i dodać w trakcie gotowania suszony czosnek ale nie jest to konieczne.

    Podajemy z z pokrojoną szynką, kiełbasą oraz ćwiartkami ugotowanego jaja.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń