Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto najlepsza i najprostsza zupa z botwinki. Wiosną będzie ciekawą alternatywą dla klasycznego barszczu lub chłodników. Jeśli do tej pory jej nie przygotowywaliście, koniecznie szybko nadróbcie zaległości.
Dzisiaj nasze kotlety będą dedykowane wnukom, które nie przepadają za czosnki...
Odsłon: 2748
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21271
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 63
To co najlepszego w lipcu.
Odsłon: 77
Dzisiaj nasze kotlety będą dedykowane wnukom, które nie przepadają za czosnki...
Odsłon: 2748
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21271
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 63
To co najlepszego w lipcu.
Odsłon: 77
Składniki
Zacznij od przygotowania wywaru. W dużym garnku umieść mięso, a następnie zalej je zimną wodą. Zostaw trochę miejsca w naczyniu na pozostałe warzywa, dlatego nie nalewaj wody do samego końca.
Teraz przejdź do przygotowania warzyw. Botwinkę umyj pod bieżącą wodą, a następnie pokrój w plasterki buraczki, a łodygi i liście posiekaj drobno. Marchewki, seler oraz pietruszkę obierz, a następnie pokrój w małą kostkę. Możesz też zetrzeć warzywa na tarce o grubych oczkach. Obierz ziemniaki i pokrój w średniej wielkości kostki.
Kiedy woda z mięsem się zagotuje, dodaj ziemniaki, marchewki, pietruszkę, seler i buraczki z botwinki. Dopraw zielem angielskim, liśćmi laurowymi, solą oraz pieprzem. Całość gotuj przez około 20 minut. W tym czasie obierz i posiekaj cebulę, a następnie podsmaż ją na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodaj do wywaru.
Dodaj pokrojone łodygi i listki botwinki, gotuj przez kolejne 5-10 minut. Na koniec dodaj sok z cytryny do smaku i zamieszaj. Posiekaj koperek lub natkę pietruszki. Możesz dodać ją do garnka albo podawać w formie dekoracji na głębokich talerzach. Zupę podawaj z jajkami ugotowanymi na twardo.