Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto najlepsza i najprostsza zupa z botwinki. Wiosną będzie ciekawą alternatywą dla klasycznego barszczu lub chłodników. Jeśli do tej pory jej nie przygotowywaliście, koniecznie szybko nadróbcie zaległości.
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2150
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12299
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2150
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12299
Składniki
Zacznij od przygotowania wywaru. W dużym garnku umieść mięso, a następnie zalej je zimną wodą. Zostaw trochę miejsca w naczyniu na pozostałe warzywa, dlatego nie nalewaj wody do samego końca.
Teraz przejdź do przygotowania warzyw. Botwinkę umyj pod bieżącą wodą, a następnie pokrój w plasterki buraczki, a łodygi i liście posiekaj drobno. Marchewki, seler oraz pietruszkę obierz, a następnie pokrój w małą kostkę. Możesz też zetrzeć warzywa na tarce o grubych oczkach. Obierz ziemniaki i pokrój w średniej wielkości kostki.
Kiedy woda z mięsem się zagotuje, dodaj ziemniaki, marchewki, pietruszkę, seler i buraczki z botwinki. Dopraw zielem angielskim, liśćmi laurowymi, solą oraz pieprzem. Całość gotuj przez około 20 minut. W tym czasie obierz i posiekaj cebulę, a następnie podsmaż ją na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodaj do wywaru.
Dodaj pokrojone łodygi i listki botwinki, gotuj przez kolejne 5-10 minut. Na koniec dodaj sok z cytryny do smaku i zamieszaj. Posiekaj koperek lub natkę pietruszki. Możesz dodać ją do garnka albo podawać w formie dekoracji na głębokich talerzach. Zupę podawaj z jajkami ugotowanymi na twardo.