Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto najlepsza i najprostsza zupa z botwinki. Wiosną będzie ciekawą alternatywą dla klasycznego barszczu lub chłodników. Jeśli do tej pory jej nie przygotowywaliście, koniecznie szybko nadróbcie zaległości.
Obiad noworoczny nie musi składać się z wykwintnego i długo gotowanego mięsa....
Odsłon: 11322
To więcej niż zwykła woda – to prawdziwy detoks w szklance! Sprawdź przepis i...
Odsłon: 295
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 337
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 62
Rozgrzewająca zupa z tortellini to idealne danie na chłodniejsze dni, które z...
Odsłon: 434
Obiad noworoczny nie musi składać się z wykwintnego i długo gotowanego mięsa....
Odsłon: 11322
To więcej niż zwykła woda – to prawdziwy detoks w szklance! Sprawdź przepis i...
Odsłon: 295
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 337
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 62
Rozgrzewająca zupa z tortellini to idealne danie na chłodniejsze dni, które z...
Odsłon: 434
Składniki
Zacznij od przygotowania wywaru. W dużym garnku umieść mięso, a następnie zalej je zimną wodą. Zostaw trochę miejsca w naczyniu na pozostałe warzywa, dlatego nie nalewaj wody do samego końca.
Teraz przejdź do przygotowania warzyw. Botwinkę umyj pod bieżącą wodą, a następnie pokrój w plasterki buraczki, a łodygi i liście posiekaj drobno. Marchewki, seler oraz pietruszkę obierz, a następnie pokrój w małą kostkę. Możesz też zetrzeć warzywa na tarce o grubych oczkach. Obierz ziemniaki i pokrój w średniej wielkości kostki.
Kiedy woda z mięsem się zagotuje, dodaj ziemniaki, marchewki, pietruszkę, seler i buraczki z botwinki. Dopraw zielem angielskim, liśćmi laurowymi, solą oraz pieprzem. Całość gotuj przez około 20 minut. W tym czasie obierz i posiekaj cebulę, a następnie podsmaż ją na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodaj do wywaru.
Dodaj pokrojone łodygi i listki botwinki, gotuj przez kolejne 5-10 minut. Na koniec dodaj sok z cytryny do smaku i zamieszaj. Posiekaj koperek lub natkę pietruszki. Możesz dodać ją do garnka albo podawać w formie dekoracji na głębokich talerzach. Zupę podawaj z jajkami ugotowanymi na twardo.