Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kwintesencja sławetnej średniowiecznej zupy królów i kochanków . Zupy z grzybów Czasznicy ( Puffball) ️. Skład - Grzyby czasznicy ( Puffball mushroom), Cebula, Czosnek, Seler nać, Ocet jabłkowy lub jeżynowy, marchew lub skirret, Gałka muszkatołowa, masło ️. I jest pysznie i romantycznie ️ Ps. Najsłynniejsi kochankowie tamtych, odległych czasów to byli Abelard i Heloiza. A byli oni średniowiecznymi kochankami i uczonymi zarazem. Ich los symbolizuje piękną, wielką choć nieszczęśliwą miłość i intellektualny romans. Błyskotliwy teolog i filozof Piotr Abelard zakochał się w swojej wykształconej siostrzenicy, Heloizie, co doprowadziło do ich sekretnego związku i narodzin syna, Astrolaba. W odwecie za ich romans, siostrzeniec Heloizy, Fulbert, zlecił kastrację Abelarda, co zmusiło kochanków do wstąpienia do klasztorów. Przez lata korespondowali ze sobą, a ich listy stały się jednymi z najpiękniejszych dzieł literatury światowej. Ich wspólny grobowiec na cmentarzu Père Lachaise w Paryżu jest do dziś symbolem miłości przekraczającej śmierć.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 279
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 2161
Szukasz pomysłu na wyjątkowy obiad? Znudził Ci się tradycyjny schabowy? Ten p...
Odsłon: 1573
Witam serdecznie wszystkich odwiedzających mojego bloga kulinarnego chciałab...
Odsłon: 359
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 279
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 2161
Szukasz pomysłu na wyjątkowy obiad? Znudził Ci się tradycyjny schabowy? Ten p...
Odsłon: 1573
Witam serdecznie wszystkich odwiedzających mojego bloga kulinarnego chciałab...
Odsłon: 359
Składniki
Obrane i pokrojone marchewki (tudzież kucmerka / skirret) blanszujemy na maśle z krojoną cebulą i ząbkami czosnku. .
Następnie po kilku minutach zalać całość bulionem , dorzucić krojone grzyby czasznicy olbrzymiej i gotować do miękkości. Doprawić gałką muszkatołową i octem , i dusić na wolnym ogniu conajmniej 15 minut. Dorzucić naci selera siekanej i dusić kolejne 10 minut.
Podawać na gorąco na śniadanie , obiad lub kolację.