Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kwintesencja sławetnej średniowiecznej zupy królów i kochanków . Zupy z grzybów Czasznicy ( Puffball) ️. Skład - Grzyby czasznicy ( Puffball mushroom), Cebula, Czosnek, Seler nać, Ocet jabłkowy lub jeżynowy, marchew lub skirret, Gałka muszkatołowa, masło ️. I jest pysznie i romantycznie ️ Ps. Najsłynniejsi kochankowie tamtych, odległych czasów to byli Abelard i Heloiza. A byli oni średniowiecznymi kochankami i uczonymi zarazem. Ich los symbolizuje piękną, wielką choć nieszczęśliwą miłość i intellektualny romans. Błyskotliwy teolog i filozof Piotr Abelard zakochał się w swojej wykształconej siostrzenicy, Heloizie, co doprowadziło do ich sekretnego związku i narodzin syna, Astrolaba. W odwecie za ich romans, siostrzeniec Heloizy, Fulbert, zlecił kastrację Abelarda, co zmusiło kochanków do wstąpienia do klasztorów. Przez lata korespondowali ze sobą, a ich listy stały się jednymi z najpiękniejszych dzieł literatury światowej. Ich wspólny grobowiec na cmentarzu Père Lachaise w Paryżu jest do dziś symbolem miłości przekraczającej śmierć.
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 277
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11084
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3560
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1209
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4219
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 277
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11084
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3560
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1209
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4219
Składniki
Obrane i pokrojone marchewki (tudzież kucmerka / skirret) blanszujemy na maśle z krojoną cebulą i ząbkami czosnku. .
Następnie po kilku minutach zalać całość bulionem , dorzucić krojone grzyby czasznicy olbrzymiej i gotować do miękkości. Doprawić gałką muszkatołową i octem , i dusić na wolnym ogniu conajmniej 15 minut. Dorzucić naci selera siekanej i dusić kolejne 10 minut.
Podawać na gorąco na śniadanie , obiad lub kolację.