Do góry

Zupy Przepis na:

zupa z czerwonej soczewicy

zupa z czerwonej soczewicy

Autor:

Przepisów i artykułów: 558 Ocena: 20221

Dodano:

Odsłon: 687

pyszna pożywna i szybka do zrobienia zupa z czerwonej soczewicy. zupe można całkiem zmiksować na krem, ja nie miksowałam bo nie przepadam za zupami kremami...

Składniki

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 marchewka, starta na tarce o grubych oczkach
  • 200g czerwonej soczewicy
  • 2-3 dojrzałe pomidory (lub puszka siekanych)
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • odrobina chilli, do smaku
  • oliwa
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
zupa z czerwonej soczewicy

Przygotowanie

  1. cebulę i czosnek siekamy, przesypujemy do garnka, wlewamy około 1 łyżkę oliwy i smażymy na niewielkim ogniu do zeszklenia cebuli.Następnie dodajemy przyprawy, dobrze mieszamy i smażymy przez minutę, lub dwie. Dolewamy chlust wody, jeśli jest taka potrzeba i mieszanka zaczyna przywierać do dna.

  2. Dodajemy marchewkę, pomidory i soczewicę. Mieszamy. Dolewamy bulion. Od zagotowania buliony zupę gotujemy przez 15-20 minut na małym ogniu. Przed podaniem posypujemy natką kolendry lub miętą...

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń