Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon dyniowy, polecam zupę na mleku. Grzanki dyniowe idealnie pasują do niej.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 336
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2609
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 336
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2609
Składniki
Rozgrzałem na patelni masło, wrzuciłem połowę pokrojonej w kostkę dyni, zrumieniłem ze wszystkich stron. Oprószyłem je solą, pieprzem i cynamonem. Aby uzyskać chrupkość grzanek dyniowych, wstawiłem je jeszcze do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 15 minut, od czasu do czasu odwracając. W garnku zalałem wodą drugą część pokrojonego miąższu dyni, posoliłem, gotowałem do miękkości dyni. Odcedziłem, przełożyłem do blendera, dodałem miąższ wanilii, zblendowałem dodając niewielką ilość podgrzanego mleka.
W garnku podgrzałem mleko, dodałem zblendowaną dynię, doprawiłem solą i cukrem. Mleko dyniowe rozlałem na talerze, posypałem wcześniej przygotowanymi grzankami dyniowymi.