Sezon dyniowy, polecam zupę na mleku. Grzanki dyniowe idealnie pasują do niej.
Zupa z dyni na mleku z dyniowymi grzankami
Składniki
- miąższ dyni hokkaido
- masło
- sól
- pieprz
- cukier
- cynamon
- tłuste mleko
- miąższ wanilii
Składniki
- miąższ dyni hokkaido
- masło
- sól
- pieprz
- cukier
- cynamon
- tłuste mleko
- miąższ wanilii

Etapy przygotowania
Rozgrzałem na patelni masło, wrzuciłem połowę pokrojonej w kostkę dyni, zrumieniłem ze wszystkich stron. Oprószyłem je solą, pieprzem i cynamonem. Aby uzyskać chrupkość grzanek dyniowych, wstawiłem je jeszcze do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 15 minut, od czasu do czasu odwracając. W garnku zalałem wodą drugą część pokrojonego miąższu dyni, posoliłem, gotowałem do miękkości dyni. Odcedziłem, przełożyłem do blendera, dodałem miąższ wanilii, zblendowałem dodając niewielką ilość podgrzanego mleka.

W garnku podgrzałem mleko, dodałem zblendowaną dynię, doprawiłem solą i cukrem. Mleko dyniowe rozlałem na talerze, posypałem wcześniej przygotowanymi grzankami dyniowymi.

Przepis w Waszym wykonaniu (9)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Przepyszny sos kaparowy. który przez dodatek jajek na twardo wspaniale wpasuj...
Odsłon: 54

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 3689
Świetnie prezentuje się na świątecznym stole.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Przyprawy
- Śledziowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 223

Pyszny pieczony pasztet z kaczki i kurczaka. Pasztet jest z tych twardszych,...
Odsłon: 63

Aromatyczna, delikatna wątróbka w towarzystwie karmelizowanej cebuli, soczyst...
Odsłon: 85
Ostatnio komentowane przepisy
Przepyszny sos kaparowy. który przez dodatek jajek na twardo wspaniale wpasuj...
Odsłon: 54

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 3689
Świetnie prezentuje się na świątecznym stole.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Przyprawy
- Śledziowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 223

Pyszny pieczony pasztet z kaczki i kurczaka. Pasztet jest z tych twardszych,...
Odsłon: 63

Aromatyczna, delikatna wątróbka w towarzystwie karmelizowanej cebuli, soczyst...
Odsłon: 85



Składniki
- miąższ dyni hokkaido
- masło
- sól
- pieprz
- cukier
- cynamon
- tłuste mleko
- miąższ wanilii
Rozgrzałem na patelni masło, wrzuciłem połowę pokrojonej w kostkę dyni, zrumieniłem ze wszystkich stron. Oprószyłem je solą, pieprzem i cynamonem. Aby uzyskać chrupkość grzanek dyniowych, wstawiłem je jeszcze do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 15 minut, od czasu do czasu odwracając. W garnku zalałem wodą drugą część pokrojonego miąższu dyni, posoliłem, gotowałem do miękkości dyni. Odcedziłem, przełożyłem do blendera, dodałem miąższ wanilii, zblendowałem dodając niewielką ilość podgrzanego mleka.
W garnku podgrzałem mleko, dodałem zblendowaną dynię, doprawiłem solą i cukrem. Mleko dyniowe rozlałem na talerze, posypałem wcześniej przygotowanymi grzankami dyniowymi.