Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon dyniowy, polecam zupę na mleku. Grzanki dyniowe idealnie pasują do niej.
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 2240
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 10165
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 1970
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 2240
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 10165
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 1970
Składniki
Rozgrzałem na patelni masło, wrzuciłem połowę pokrojonej w kostkę dyni, zrumieniłem ze wszystkich stron. Oprószyłem je solą, pieprzem i cynamonem. Aby uzyskać chrupkość grzanek dyniowych, wstawiłem je jeszcze do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 15 minut, od czasu do czasu odwracając. W garnku zalałem wodą drugą część pokrojonego miąższu dyni, posoliłem, gotowałem do miękkości dyni. Odcedziłem, przełożyłem do blendera, dodałem miąższ wanilii, zblendowałem dodając niewielką ilość podgrzanego mleka.
W garnku podgrzałem mleko, dodałem zblendowaną dynię, doprawiłem solą i cukrem. Mleko dyniowe rozlałem na talerze, posypałem wcześniej przygotowanymi grzankami dyniowymi.