Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przepis na pyszną, zdrową i tanią zupę z kalafiora. Pyszne danie na zdrowy obiad. Zupę przygotowuje się bardzo szybko a zdrowy kalafior dostarczy potrzebnych witamin i minerałów. Zupę można zrobić zarówno na bazie wywaru mięsnego jak i warzywnego. Łatwo przygotować ja w wersji vege.
Najlepszy szczaw jest w maju dlatego jadę za miasto w sprawdzone już miejsce...
Odsłon: 7029
Wspaniałe połączenia orzeźwiających truskawek i słodkiej, rozpływającej się w...
Odsłon: 6088
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1792
Najlepszy szczaw jest w maju dlatego jadę za miasto w sprawdzone już miejsce...
Odsłon: 7029
Wspaniałe połączenia orzeźwiających truskawek i słodkiej, rozpływającej się w...
Odsłon: 6088
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1792
Składniki
W dużym garnku rozpuścić masło i dodać do niego oliwę. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć pokrojoną drobno cebulę i pora. Kiedy por i cebula zmiękną, do garnka dodać pokrojony na mniejsze części kalafior. Całość podsmażyć jeszcze przez 5 minut, a następnie zalać wywarem. Garnek przykryj pokrywką i zupę gotuj do momentu, aż kalafior zmięknie. Nie powinno to zająć dłużej niż 20 minut.
Kiedy kalafior będzie już miękki, zupę doprawić solą, czarnym pieprzem oraz pieprzem kajeńskim. Zupę następnie zblendować ręcznym blenderem na krem. Gotową zupę podawać posypaną startym żółtym serem i z ciepłymi grzankami. Smacznego!