Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przepis na pyszną, zdrową i tanią zupę z kalafiora. Pyszne danie na zdrowy obiad. Zupę przygotowuje się bardzo szybko a zdrowy kalafior dostarczy potrzebnych witamin i minerałów. Zupę można zrobić zarówno na bazie wywaru mięsnego jak i warzywnego. Łatwo przygotować ja w wersji vege.
Zapiekanka obłędna w smaku!
Odsłon: 342
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 404
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 803
Zapiekanka obłędna w smaku!
Odsłon: 342
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 404
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 803
Składniki
W dużym garnku rozpuścić masło i dodać do niego oliwę. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć pokrojoną drobno cebulę i pora. Kiedy por i cebula zmiękną, do garnka dodać pokrojony na mniejsze części kalafior. Całość podsmażyć jeszcze przez 5 minut, a następnie zalać wywarem. Garnek przykryj pokrywką i zupę gotuj do momentu, aż kalafior zmięknie. Nie powinno to zająć dłużej niż 20 minut.
Kiedy kalafior będzie już miękki, zupę doprawić solą, czarnym pieprzem oraz pieprzem kajeńskim. Zupę następnie zblendować ręcznym blenderem na krem. Gotową zupę podawać posypaną startym żółtym serem i z ciepłymi grzankami. Smacznego!