Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
inaczej wygląda, inaczej smakuje - delikatne urozmaicenie codzienności, w wersji postnej bez oliwy
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2011
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12974
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 259
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2011
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12974
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 259
Składniki
Myję, obieram warzywa. Twarde warzywa trę na tarce o grubych oczkach. Pora tnę na pół wzdłuż a potem na cienkie półplasterki. Cebulę obieram i kroję w piórka albo półplasterki (zalezy jaki kawałek został w lodówce :) Czosnek siekam.
Na dnie garnka podgrzewam oliwę i wrzucam cebulkę i czosnek. Lekko podsmażam na małym ogniu. Dodaję pora i podsmażam dalej. Dzięki temu zabiegowi zupa jest zawiesista, gęsta i mogę oszukiwać mięsożerców, że na nie wiadomo jakim mięsnym wywarze gotowana :) Potem dorzucam resztę warzyw i uzupełniam garnek wodą. Gotuję 15 minut.
Dodaję przyprawy, mieszam i gotuję jeszcze 5-10 minut. Nalewam do miseczek i podaję. Z kurkumą i masłem ma najbardziej wyrazisty smak, jednak na masło pozwalam sobie baaardzo rzadko:) FIT zupka w jesienny (albo zimowy) wieczór smakuje podwójnie dobrze :) A romanesco o wiele łagodniej traktuje układ pokarmowy niż zwykły biały kalafior :)