Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od późnej wiosny aż do jesieni, gdy na straganach można kupić młodą kalarepę wraz z liśćmi, na naszym stole pojawia się oberiba, czyli zupa z kalarepy. Oczywiście nie codziennie, ale od czasu do czasu. W Wielkopolsce gotuje się ją po prostu jako zupę z młodej kalarepki, a na Śląsku gospodynie używają nazwy oberiba.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10892
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4858
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 982
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9343
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1389
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10892
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4858
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 982
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9343
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1389
Składniki
Obierz ziemniaki, cebulę i kalarepę. Cebulę posiekaj, resztę warzyw pokrój w niedużą kostkę. Liście kalarepy trzeba pokroić w paski, wycinając uprzednio twardy środkowy nerw. Łodygi wyrzuć na kompost.
Cebulę podsmaż na oleju (maśle klarowanym), dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i kalarepę, podduś przez chwilę.
Wlej bulion, dodaj lubczyk i pokrojone w paseczki liście kalarepy, doprowadź do wrzenia. Gotuj wszystko około 20 minut, czyli do miękkości.
W międzyczasie przygotuj zasmażkę. W tym celu należy roztopić na małej patelni masło, dodać mąkę, rozmieszać trzepaczką, aby nie było grudek, smażyć 2 minuty. Następnie dolać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać na gładko i wlać z powrotem do garnka.
Dopraw zupę do smaku pieprzem i solą, a na koniec zaciągnij śmietaną. Nie zapomnij jej zahartować, bo może się zwarzyć w gorącej zupie. Tuż przed podaniem dodaj jeszcze posiekany koperek.