Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od późnej wiosny aż do jesieni, gdy na straganach można kupić młodą kalarepę wraz z liśćmi, na naszym stole pojawia się oberiba, czyli zupa z kalarepy. Oczywiście nie codziennie, ale od czasu do czasu. W Wielkopolsce gotuje się ją po prostu jako zupę z młodej kalarepki, a na Śląsku gospodynie używają nazwy oberiba.
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 404
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 14778
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 404
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 14778
Składniki
Obierz ziemniaki, cebulę i kalarepę. Cebulę posiekaj, resztę warzyw pokrój w niedużą kostkę. Liście kalarepy trzeba pokroić w paski, wycinając uprzednio twardy środkowy nerw. Łodygi wyrzuć na kompost.
Cebulę podsmaż na oleju (maśle klarowanym), dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i kalarepę, podduś przez chwilę.
Wlej bulion, dodaj lubczyk i pokrojone w paseczki liście kalarepy, doprowadź do wrzenia. Gotuj wszystko około 20 minut, czyli do miękkości.
W międzyczasie przygotuj zasmażkę. W tym celu należy roztopić na małej patelni masło, dodać mąkę, rozmieszać trzepaczką, aby nie było grudek, smażyć 2 minuty. Następnie dolać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać na gładko i wlać z powrotem do garnka.
Dopraw zupę do smaku pieprzem i solą, a na koniec zaciągnij śmietaną. Nie zapomnij jej zahartować, bo może się zwarzyć w gorącej zupie. Tuż przed podaniem dodaj jeszcze posiekany koperek.