Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiosenna zupa z kalarepy to pyszne danie, które przygotowuję co roku, gdy tylko dojrzę gdzieś pierwsze kalarepki. Zupa z kalarepy smakuje doskonale. Jest delikatna. Można ją zabielić śmietaną lub też zrobić na zasmażce, jak w dzisiejszym przepisie.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 167
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3886
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 304
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 667
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 167
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3886
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 304
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 667
Składniki
Przygotowujemy warzywa: warzywa obieramy, marchewkę kroimy w krążki, ziemniaki kroimy w kosteczkę, selera i pietruszkę na niewielkie kawałeczki, kalarepy w słupki, a z pora odcinamy kilka krążków
Na dnie garnka rozgrzewamy 1 łyżkę masła i smażymy na nim warzywa stale mieszając, aby nie przywarły do dna. Po kilku minutach warzywa zalewamy gorącą wodą ( ok 2 litry ) i gotujemy przez ok 10-15 minut. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i dodajemy do niego mąkę. Podsmażamy często mieszając aż do zrumienienia
Zrumienioną mąkę przeskładamy do garnuszka, nieco studzimy, a następnie rozprowadzamy niewielką ilością zimnej wody. Mieszamy, aby nie było grudek
Zasmażkę wlewamy do zupy. Mieszamy. Zagotowujemy. Do zupy dodajemy łyżkę posiekanego koperku