Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 183
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 909
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 183
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 909
Składniki
Wszystko zależy jakimi karczochami dysponujemy: Najpierw trzeba nastawić zupę, trzeba do bulionu dodać pokrojone w kostkę warzywa. Jeśli mamy świeże karczochy- to umyte główki można wrzucić od razu do zupy i gotować w całości. Gdy będą miękkie- po około 25 minutach, można je wyjąć, obrać, a same serca pokrojone dodać z powrotem do zupy. Oderwane płatki można maczać później w zupie i wysysać. Świeże karczochy trudno się obiera- ale trzeba wykroić serca i tak samo ugotować w zupie. Uwaga ciemnieją- można je skropić cytryną. Ja miałam mrożone serca karczochów. Dodałam je po 15 minutach gotowania wywaru. Po w sumie pół godzinie gotowania, wyjęłam serca, do zupy dodałam chili, sól, koncentrat pomidorowy, szczyptę kuminu. Zupę pogotowałam parę minut. Wyłączyłam ogień, dodałam pokrojone serca i zupę posypałam nacią kolendry i pietruszki. Zupa ma niesamowity aromat karczochów a same są delikatne i przepyszne! Smacznego :)