Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z karczochów

Zupa z karczochów

Autor:

Przepisów i artykułów: 872 Ocena: 17819

Dodano:

Odsłon: 1102

Subtelny smak karczochów.

Składniki

  • Dla 2 osób:
  • Rosół 3 szklanki
  • Marchew
  • Pietruszka pół
  • por- kawałek
  • Cebula pół
  • nać pietruszki kolendry
  • sól i chili
  • kumin mielony
  • pomidory z puszki pokrojone lub koncentrat
  • karczochy 4 świeże lub 8 serc mrożonych
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa z karczochów

Przygotowanie

  1. Wszystko zależy jakimi karczochami dysponujemy:

    Najpierw trzeba nastawić zupę, trzeba do bulionu dodać pokrojone w kostkę warzywa.

    Jeśli mamy świeże karczochy- to umyte główki można wrzucić od razu do zupy i gotować w całości. Gdy będą miękkie- po około 25 minutach, można je wyjąć, obrać, a same serca pokrojone dodać z powrotem do zupy. Oderwane płatki można maczać później w zupie i wysysać.

    Świeże karczochy trudno się obiera- ale trzeba wykroić serca i tak samo ugotować w zupie. Uwaga ciemnieją- można je skropić cytryną.

    Ja miałam mrożone serca karczochów. Dodałam je po 15 minutach gotowania wywaru.
    Po w sumie pół godzinie gotowania, wyjęłam serca, do zupy dodałam chili, sól, koncentrat pomidorowy, szczyptę kuminu. Zupę pogotowałam parę minut. Wyłączyłam ogień, dodałam pokrojone serca i zupę posypałam nacią kolendry i pietruszki.

    Zupa ma niesamowity aromat karczochów a same są delikatne i przepyszne!

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń