Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czym jest kimchi? Mówiąc najprościej, Polacy mają kiszonki, a Koreańczycy – kimchi. Fermentowana kapusta, ogórki czy rzodkiew najczęściej mają ostry, wyrazisty smak, ponieważ do procesu ich przygotowania używa się papryczki chili. Kimchi może być przystawką lub znakomitą bazą do rozgrzewających dań głównych. Taka jest zupa z kimchi – w Korei popularna równie bardzo, jak w Polsce pomidorówka. To potrawa wprost idealna na chłodne, jesienne dni.
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 14
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 14
Składniki
Pokrój boczek w słupki (o boku ½ cm). Przygotuj marynatę z sosu sojowego, startego na tarce kłącza imbiru i przeciśniętego przez praskę czosnku. Zamarynuj boczek i odstaw na godzinę.
Namocz grzyby shiitake. Pokrój je w paseczki. Obierz cebulę i pokrój w piórka. Podsmaż boczek. Gdy wysmaży się z niego tłuszcz, dołóż na patelnię kimchi (bez zalewy), cebulę i grzyby. Jeśli boczek jest niezbyt tłusty, dolej na patelnię nieco oleju.
Zagotuj w garnku wywar z sokiem z kimchi, pastą miso i gochujang. Jeśli nie masz tej drugiej, możesz ostatecznie zastąpić ją 1 łyżką koncentratu pomidorowego i 1 łyżeczką płatków chili.
Przełóż do garnka zawartość patelni. Gotuj przez około 20 minut. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone w kostkę tofu. Zupę z kimchi możesz doprawić do smaku solą i cukrem.