Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z kiszoną okrą

Zupa z kiszoną okrą

Autor:

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 1508

Dodano:

Odsłon: 148

Po pokrojeniu okry w plasterki uzyskujemy śliczne gwiazdki, dzięki czemu zupa z jej dodatkiem wygląda niezwykle interesująco.

Składniki

  • 2-3 ziemniaki
  • marchewka
  • kawałek selera korzeniowego
  • 250-300 g kiszonej okry
  • cebula
  • łyżeczka masła
  • 200 ml słodkiej śmietanki 42%
  • Sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • pół łyżeczki płatków papryki
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz ziołowy
  • 2-3 ziela angielskie
  • liść laurowy
  • koperek
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na maśle podsmażamy pokrojone warzywa:marchewkę, cebulę, ziemniaki, selera. Zalewamy zimną wodą, lekko solimy, dodajemy liść, ziela angielskie i chili w płatkach. Gotujemy około 15 minut. Dodajemy pokrojoną w plasterki okrę i gotujemy warzywa, aż ziemniaki i marchewka będą miękkie. Gdy warzywa są już ugotowane dolewamy sok spod kiszonej okry do smaku, ja wlałam szklankę. Doprowadzamy do zagotowania. Dolewamy śmietankę. Doprawiamy do smaku przyprawami. Posypujemy obficie koperkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 07 stycznia 2018 Bardzo fajna i ładnie prezentująca się zupka:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń