Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zupa z młodego szczawiu z kaszą jaglaną"
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 81
Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
Odsłon: 2129
Fasola po grecku, czyli gigantes plaki, to rodzaj zapiekanki warzywnej. Trady...
Odsłon: 955
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 81
Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
Odsłon: 2129
Fasola po grecku, czyli gigantes plaki, to rodzaj zapiekanki warzywnej. Trady...
Odsłon: 955
Składniki
Oliwę wlewamy do garnka, dodajemy masło, podgrzewamy. Do gorącego tłuszczu wrzucamy pokrojoną cebulkę dymkę, chwilę dusimy. Wsypujemy kaszę, podsmażamy.
Całość zalewamy pięcioma szklankami wody, dodajemy umyte, obrane warzywa, połowę pęczka posiekanego koperku, sól i pieprz. Gotujemy 15 minut. Dodajemy ziemniaki. Gotujemy 20 minut.
Szczaw przebieramy, zwiędłe listki odrzucamy. Myjemy, osączamy i dość drobno siekamy. Wrzucamy do zupy, gotujemy jeszcze 10-15 minut. Jeśli trzeba, dodajemy trochę soli i pieprzu.
W tym momencie można, ewentualnie, dodać do zupy trochę śmietany. Wrzucamy resztę koperku i podajemy z pokrojonymi w kostkę, ugotowanymi na twardo jajkami.
Czas przygotowania 45 minut. Cena jednej porcji około 2,50 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 183 kcal Białko 9 g/Tłuszcz 11 g/Węglowodany 34 g.Źródło: Rewia