Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zupa z młodego szczawiu z kaszą jaglaną"
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 204
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 37
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3294
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 204
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 37
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3294
Składniki
Oliwę wlewamy do garnka, dodajemy masło, podgrzewamy. Do gorącego tłuszczu wrzucamy pokrojoną cebulkę dymkę, chwilę dusimy. Wsypujemy kaszę, podsmażamy.
Całość zalewamy pięcioma szklankami wody, dodajemy umyte, obrane warzywa, połowę pęczka posiekanego koperku, sól i pieprz. Gotujemy 15 minut. Dodajemy ziemniaki. Gotujemy 20 minut.
Szczaw przebieramy, zwiędłe listki odrzucamy. Myjemy, osączamy i dość drobno siekamy. Wrzucamy do zupy, gotujemy jeszcze 10-15 minut. Jeśli trzeba, dodajemy trochę soli i pieprzu.
W tym momencie można, ewentualnie, dodać do zupy trochę śmietany. Wrzucamy resztę koperku i podajemy z pokrojonymi w kostkę, ugotowanymi na twardo jajkami.
Czas przygotowania 45 minut. Cena jednej porcji około 2,50 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 183 kcal Białko 9 g/Tłuszcz 11 g/Węglowodany 34 g.Źródło: Rewia