Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zupa z młodego szpinaku, selera i ziemniaków"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 263
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 195
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 263
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 195
Składniki
Szpinak przebierz, opłucz starannie, pozostaw na sicie do lekkiego ocieknięcia. W tym czasie ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na kawałki. Obierz kawałek selera, pozostaw w całości.
Oczyszczoną i opłukaną starannie marchewkę zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach lub drobno posiekaj. Szpinak pokrój na mniejsze kawałki przełóż do dużego rondla lub garnka o grubym dnie (garść posiekanego szpinaku odłóż do dekoracji), dodaj masło, duś 5 minut.
Wlej bulion warzywny (może być z kostki). Wrzuć kawałek selera, pokrojone w drobną kosteczkę ziemniaki oraz rozdrobnioną marchew. Gotuj zupę na małym ogniu pod przykryciem około 25 minut.
Wlej mleko. Podgrze waj 2-3 minuty. Dopraw zupę gałką, solą, czarnym pieprzem i cukrem. Dekoruj odłożonym szpinakiem oraz czerwonym pieprzem.
Czas ok. 45 min; porcja – 330 kcal, cena 1,20 złŹródło: Świat kobiety