Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z młodych buraczków

Zupa z młodych buraczków

Autor:

Przepisów i artykułów: 173 Ocena: 4736

Dodano:

Odsłon: 924

Pyszna, domowa zupa buraczkowa z ziemniakami i jajkiem sadzonym, ugotowana na lekkim rosole jarzynowym, bez mięsa. Zupa z dużą ilością posiekanego koperku i szczypiorku - idealna na lato!

Składniki

  • 1 kg młodych buraczków
  • 2,5 litra lekkiego rosołu jarzynowego
  • 200ml śmietany 30%
  • 300ml koncentratu z buraków
  • 1 duży pomidor malinowy
  • 1 przekrojona na pół cebula
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
  • gałązka selera
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • dodatkowo do podania:
  • ugotowane, młode ziemniaki
  • posiekany szczypiorek
  • jajka sadzone
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa z młodych buraczków

Przygotowanie

  1. Buraczki starannie wyszorować, obrać i pokroić w plasterki, a następnie w paski. Można je także pokroić w kostkę albo zetrzeć na tarce do jarzyn z większymi oczkami.

  2. W garnku zagotować bulion, dodać przygotowane buraczki, cebulę, pomidora w całości, czosnek, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i sól - gotować, aż buraczki będą miękkie. Wcześniej wyjąć sparzonego w zupie pomidora, obrać ze skórki i przetrzeć na powrót do zupy. Zamiast pomidora, do zupy można dodać 1 łyżkę koncentratu pomidorowego.
    Gdy buraczki będą miękkie do zupy wlać koncentrat z buraków oraz śmietankę, wymieszać, wsypać posiekany koperek i podgrzewać chwilę. Na koniec doprawić zupę buraczkową do smaku solą i pieprzem.
    Ugotowaną zupę z buraków podajemy z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym, posypujemy posiekanym szczypiorkiem :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń