Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, domowa zupa buraczkowa z ziemniakami i jajkiem sadzonym, ugotowana na lekkim rosole jarzynowym, bez mięsa. Zupa z dużą ilością posiekanego koperku i szczypiorku - idealna na lato!
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8448
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 527
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8448
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 527
Składniki
Buraczki starannie wyszorować, obrać i pokroić w plasterki, a następnie w paski. Można je także pokroić w kostkę albo zetrzeć na tarce do jarzyn z większymi oczkami.
W garnku zagotować bulion, dodać przygotowane buraczki, cebulę, pomidora w całości, czosnek, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i sól - gotować, aż buraczki będą miękkie. Wcześniej wyjąć sparzonego w zupie pomidora, obrać ze skórki i przetrzeć na powrót do zupy. Zamiast pomidora, do zupy można dodać 1 łyżkę koncentratu pomidorowego. Gdy buraczki będą miękkie do zupy wlać koncentrat z buraków oraz śmietankę, wymieszać, wsypać posiekany koperek i podgrzewać chwilę. Na koniec doprawić zupę buraczkową do smaku solą i pieprzem. Ugotowaną zupę z buraków podajemy z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym, posypujemy posiekanym szczypiorkiem :)