Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa z młodych buraczków jest szybka, łatwa i niezwykle smaczna. Do jej przygotowania potrzeba jedynie kilku składników, które zapewne masz w domu oraz – oczywiście – młodej botwinki! To też świetny sposób na wykorzystanie wszystkich części tej wyjątkowo zdrowej rośliny. Zupa wspaniale komponuje się ze śmietaną, jajkiem czy nawet serem feta. Jest idealnym daniem na wiosnę i lato.
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 114
Pomysłowy deser, którego przygotowanie trwa kilka chwil.
Odsłon: 141
Prosta i szybka w przygotowaniu surówka. Jest orzeźwiająca i pyszna. Może sta...
Odsłon: 300
Bitki z cebulą to klasyczne danie polskiej kuchni. Smakują wyśmienicie w towa...
Odsłon: 1200
Bigos myśliwski z karkówką i boczkiem wędzonym to prawdziwy klasyk w polskiej...
Odsłon: 919
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 114
Pomysłowy deser, którego przygotowanie trwa kilka chwil.
Odsłon: 141
Prosta i szybka w przygotowaniu surówka. Jest orzeźwiająca i pyszna. Może sta...
Odsłon: 300
Bitki z cebulą to klasyczne danie polskiej kuchni. Smakują wyśmienicie w towa...
Odsłon: 1200
Bigos myśliwski z karkówką i boczkiem wędzonym to prawdziwy klasyk w polskiej...
Odsłon: 919
Składniki
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę o boku ok. 2,5 cm. Czosnek pokrój w cienkie plastry, a koperek poszatkuj. Łodygi buraczków pokrój w cienkie plasterki, liście z grubsza pokrój, a same korzenie obierz i pokrój w cienkie plasterki. Większe sztuki najpierw przedziel na połowy lub ćwiartki.
W dużym garnku rozgrzej olej na dużym ogniu, a następnie dodaj ziemniaki. Smaż je przez 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając, do lekkiego zrumienienia. Dodaj czosnek i kontynuuj smażenie przez kolejne 30 sekund.
Wlej bulion i dodaj pokrojone korzenie buraków. Doprowadź do wrzenia, a za pomocą szpatułki zeskrob przyrumienione fragmenty ziemniaków z dna. Gotuj całość na małym ogniu przez ok. 5 minut. Dodaj łodygi i gotuj przez kolejne 5 minut, a następnie liście i kontynuuj gotowanie przez 2 minuty.
Śmietanę wlej do filiżanki i zahartuj ją kilkoma łyżkami zupy. Wlej całość do garnka i zamieszaj. Zdejmij garnek z ognia i dodaj posiekany koperek. Dopraw zupę solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zupę z młodych buraczków podawaj na ciepło, z kleksem śmietany i udekorowaną koperkiem.