Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa cebulowa to klasyk kuchni francuskiej. Do zrobienia tego przepisu wykorzystano pieczoną cebulę, zabieg ten sprawia, że danie nabiera głębi oraz niepowtarzalnego aromatu. Smak zupy podkręca dodatek brandy. Jakie są najlepsze zioła do zupy cebulowej? Świetnie sprawdzi się świeży tymianek. Z czym podawać francuską zupę cebulową? Oczywiście z pszenną bagietką, genialnie pasować będzie tu ta z odrobiną żółtego sera. Danie pochodzi z 504. odcinka programu "Ewa gotuje".
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 139
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 139
Składniki
Cebule obrać i pokroić w dość duże plastry. Przełożyć do gęsiarki. Przyprawić tymiankiem. Wlać oliwę. Dodać masło. Przykryć i piec przez godzinę w temp. 190 st. C. Po tym czasie uchylić pokrywkę i piec przez 1 ½ godziny (aż cebula będzie brązowa). Od czasu do czasu przemieszać, by się nie przypaliło.
Po tym czasie naczynie postawić na kuchence. Wlać brandy i odparować. Zalać rosołem. Doprawić sosem Worcestershire. Przykryć i gotować przez 20 minut.
Zupę zmiksować. Doprawić pieprzem. Przelać do żaroodpornych kokilek. Do każdej włożyć grzankę. Posypać startym serem żółtym. Zapiec w piekarniku (kilka minut w 190 st. C). Udekorować tymiankiem.