Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z pieczonej, żółtej papryki i dyni:

Zupa z pieczonej, żółtej papryki i dyni:

Autor:

Przepisów i artykułów: 334 Ocena: 2723

Dodano:

Odsłon: 93

Jeśli zupa z pieczonej dyni - to tylko ostro doprawiona. Dodatek pieczonej papryki podnosi jej walory smakowe i sprawia, że zjadają ją wszyscy ze smakiem.

Składniki

  • 2 duże żółte papryki
  • 60 dag obranej dyni
  • 1 mała główka czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 2,5 litra bulionu lub rosołu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz do smaku
  • grubo mielona, suszona papryka do dekoracji
  • kilka łyżek śmietany 30%
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie



  1. Dynię obrać ze skóry, pokroić na kilka mniejszych kawałków.
    Papryki pozbawić nasion, przeciąć na cztery części każdą. Czosnek przekroić w poprzek.
    Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić olejem i piec około 35 minut w 200 stopniach.
    Papryki włożyć do foliowego woreczka na 15 minut i dokładnie zamknąć. Dzięki temu, bez problemu usuniemy z niej skórkę.
    Upieczone warzywa przełożyć do garnka, zalać bulionem warzywnym lub rosołem. Zagotować. Dodać obrany , upieczony czosnek. Zmiksować. Doprawić wg uznania solą, pieprzem kurkumą i curry oraz słodką papryką.Zupa powinna być ostra.
    Na talerzu - udekorować grubo zmieloną papryką i łyżką śmietanki.
    Można podać z grzankami, zrumienionymi ziarnami słonecznika lub dyni. Znakomicie smakuje także z czipsami z boczku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń