Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie różni się w smaku od zwykłej zupy-krem.Pieczone ziemniaki nadają specyficzny smak .
Sałatka dla wielu osób przypomina tradycyjną jarzynową, ale jest wzbogacona o...
Odsłon: 1773
Puszyste drożdżowe racuszki z gruszkami. Chilli nadaje lekko pikantnego finis...
Odsłon: 52
Idealny do zupy Pho.
Odsłon: 103
Sałatka dla wielu osób przypomina tradycyjną jarzynową, ale jest wzbogacona o...
Odsłon: 1773
Puszyste drożdżowe racuszki z gruszkami. Chilli nadaje lekko pikantnego finis...
Odsłon: 52
Idealny do zupy Pho.
Odsłon: 103
Składniki
Ziemniaki przekroić na pół,wymieszać z olejem i piec w 200 stopniach do miękkości.Upieczone rozkroić i wyjąć miękki środek aby uzyskać 150gr. ,rozgnieść widelcem.Resztę wraz ze spieczonymi skórkami odłożyć.Do rozgniecionych ziemniaków dodać żółtko,mąkę,starty ser,doprawić gałką muszkatołową i solą.Zagnieść gładkie ciasto,utoczyć cienkie waleczki[o średnicy około,półtora centymetra],lekko spłaszczyć,pokroić na małe kluseczki.Odłożyć w chłodne miejsce.
Masło rozpuścić,zeszklić na nim posiekaną cebulę i czosnek,dodać odłożone ziemniaki i smażyć przez 2 minuty.Wlać bulion i gotować przez 10 minut,dodać bazylię,całość zmiksować blenderem.Wlać kremówkę,dodać 1/4 łyżeczki gałki muszkatolowej.W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
W garnku zagotować wodę,posolić.Wrzucić przygotowane kluseczki,gotować na niewielkim ogniu przez 3 minuty o momenty wyplynięcia na powierzchnię.Kluseczki odcedzić i dodać do zupy.