Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z porów

Zupa z porów

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10172

Dodano:

Odsłon: 3652

idealna na jesienne i zimowe szare, ponure, zimne dni. Smaczna, aromatyczna, sycąca ...

Składniki

  • por (biała częśc) 2
  • cebula 1
  • bulion 750 ml
  • szynka (u mnie polędwica wiśniowa) 10 dag
  • marchewka 1 mała
  • serek topiony naturalny 7-8dag
  • śmietana 12-18% 3 pełne łyżki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pory umyć, przekroić wzdłuż i kroić cienkie półplastry.
    Cebule pokroić w drobną kostkę. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju zeszklić cebulę z porami i marchwią.

    Warzywa przełożyć do garnka z bulionem, dodać pokrojoną w długie paski szynkę i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Dodać topiony serek i mieszać do rozpuszczenia. Zupę doprawić solą, pieprzem i małą szczyptą gałki muszkatałowej. Śmietanę zahartować kilkoma łyżkami zupy, wlać do zupy, wymieszać zagotować. Na wierzch można posypać pietruszką lub koperkiem. Proponuję podać z grzankami. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń