Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa grzybowa pachnąca lasem. Podczas gotowania zwabi swoim aromatem do kuchni wszystkich domowników. Jest tak dobra, że lepiej od razu przygotujcie podwójną porcję.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19846
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 485
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6895
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242863
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19846
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 485
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6895
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242863
Składniki
Zebrane borowiki musisz bardzo dokładnie oczyścić, a następnie umyć i osuszyć. Pokrój je w niewielką kostkę. Odłóż 4 małe grzybki i przekrój je wzdłuż na cienkie plasterki. Będą potrzebne do ozdobienia zupy.
Pokrój cebulę w kostkę, natomiast czosnek na plasterki. Weź ziemniaki, umyj je, obierz i pokrój w kostkę.
Do wielkiego garnka dodaj oliwy z oliwek, a następnie ją podgrzej i wrzuć cebulę z czosnkiem. Gdy cebula się zeszkli, możesz dodać już grzyby oraz ziemniaki. Wszystko razem podsmażaj na niewielkim ogniu. Kiedy tłuszcz wchłonie się we składniki, dodaj białe wino i nadal podsmażaj przez ok. 2 minuty.
Po upływie czasu dodaj bulion, szczyptę soli i pieprzu. Tak przygotowaną zupę gotuj przez 20 minut.
Gdy zupa się zagotuje, zmniejsz ogień. Do osobnej miseczki daj śmietany i kilka łyżek bulionu z zupy. Wszystko starannie wymieszaj. Następnie ponownie dodaj kilka łyżek bulionu. Całą zawartość wlej do garnka i wymieszaj.
Zupę zblenduj za pomocą blendera na gładki krem. Wcześniej odłożone grzyby pokrojone w plasterki, podsmaż na łyżce oliwy z oliwek i 2 łyżkach masła. Dodaj soli i pieprzu.
Rozlej zupę do misek, ozdób podsmażonymi grzybami, śmietaną oraz natką pietruszki.