Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy pogoda za oknem nie nastraja optymistycznie ta zupka z pewnością poprawi nam humor :)
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 166
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 853
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3982
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19998
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 166
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 853
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3982
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19998
Składniki
Soczewicę zalać zimną wodą, odstawić na godzinę.
W garnku zagotować litr, półtora wody, wrzucić listki laurowe, ziele angielskie, obrane warzywa,ew. kostkę rosolową, gotować 10 minut.
Następnie dołożyć namoczoną soczewicę, gotować 10-15 minut.
Na łyżce oliwy podsmażyć posiekany czosnek i cebulkę, dołożyć sparzone, obrane ze skórki, pokrojone pomidory, dusić 10 minut.
Do garnka z soczewicą dodać, pomidory uduszone z czosnkiem i cebulą, gotować jeszcze 10 minut. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, oregano, szczyptą cukru, octem winnym.
Zupka jest na tyle gęsta, że nie potrzeba dodatków typu, ziemniak czy makaron. Świetnie smakuje z kromką świeżego pieczywa.