Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy pogoda za oknem nie nastraja optymistycznie ta zupka z pewnością poprawi nam humor :)
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 201
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5390
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 239
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 869
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 201
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5390
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 239
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 869
Składniki
Soczewicę zalać zimną wodą, odstawić na godzinę.
W garnku zagotować litr, półtora wody, wrzucić listki laurowe, ziele angielskie, obrane warzywa,ew. kostkę rosolową, gotować 10 minut.
Następnie dołożyć namoczoną soczewicę, gotować 10-15 minut.
Na łyżce oliwy podsmażyć posiekany czosnek i cebulkę, dołożyć sparzone, obrane ze skórki, pokrojone pomidory, dusić 10 minut.
Do garnka z soczewicą dodać, pomidory uduszone z czosnkiem i cebulą, gotować jeszcze 10 minut. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, oregano, szczyptą cukru, octem winnym.
Zupka jest na tyle gęsta, że nie potrzeba dodatków typu, ziemniak czy makaron. Świetnie smakuje z kromką świeżego pieczywa.