Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z soczewicy lekko ostra

Zupa z soczewicy lekko ostra

Autor:

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 147

Dodano:

Odsłon: 5119

Obłędnie pyszna zupa, smak której ciężko opisać :) Najczęściej gości na moim stole, Uwielbia ją również mój chłopak, który ciągle prosi o więcej :)

Składniki

5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na początek obieramy pietruszkę marchewkę seler cebulę i czosnek.
    Marchewkę kroimy w cienkie talarki.
    Ziemniaki również obieramy i kroimy w kostkę.

  2. Całą włoszczyznę wrzucamy do dużego garnka.
    Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, trochę soli i pieprzu i wlewamy około 3,5 litrów wody. Gotujemy około 20 minut do miękkości warzyw.

    W międzyczasie podsmażam na patelni cebulę wraz z czosnkiem i jeśli mamy paprykę chilli żywą to kroimy ją w drobne plasterki i również przesmażamy - jeśli mamy suszone chilli to dodajemy od razu do wywaru a jeśli nie lubimy na ostro - to wcale.

  3. Po tym czasie wyjmuję z wywaru seler pietruszkę i pora, oraz dodajemy przesmażoną cebulkę z czosnkiem i papryczką.

    Teraz dorzucamy pokrojone ziemniaki oraz przepłukaną na sicie soczewicę.
    Całość gotujemy razem około 15 minut do miękkości ziemniaków.

  4. Na sam koniec blendujemy nasze pomidory z puszki na gładką masę i wlewamy do zupy.

    Dodajemy według upodobań więcej soli , pieprzu.

    Ja dodaję również po trochu takich przypraw jak: ostra papryka w proszku, kurkuma, curry.

    Zupa jest obłędnie pyszna.

    Gorąco polecam!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń