Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obłędnie pyszna zupa, smak której ciężko opisać :) Najczęściej gości na moim stole, Uwielbia ją również mój chłopak, który ciągle prosi o więcej :)
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 4851
Karkówka po cygańsku to hit Internetu! To niezwykle bogate danie jednogarnkow...
Odsłon: 20759
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2471
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 4851
Karkówka po cygańsku to hit Internetu! To niezwykle bogate danie jednogarnkow...
Odsłon: 20759
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2471
Składniki
Na początek obieramy pietruszkę marchewkę seler cebulę i czosnek. Marchewkę kroimy w cienkie talarki. Ziemniaki również obieramy i kroimy w kostkę.
Całą włoszczyznę wrzucamy do dużego garnka. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, trochę soli i pieprzu i wlewamy około 3,5 litrów wody. Gotujemy około 20 minut do miękkości warzyw. W międzyczasie podsmażam na patelni cebulę wraz z czosnkiem i jeśli mamy paprykę chilli żywą to kroimy ją w drobne plasterki i również przesmażamy - jeśli mamy suszone chilli to dodajemy od razu do wywaru a jeśli nie lubimy na ostro - to wcale.
Po tym czasie wyjmuję z wywaru seler pietruszkę i pora, oraz dodajemy przesmażoną cebulkę z czosnkiem i papryczką. Teraz dorzucamy pokrojone ziemniaki oraz przepłukaną na sicie soczewicę. Całość gotujemy razem około 15 minut do miękkości ziemniaków.
Na sam koniec blendujemy nasze pomidory z puszki na gładką masę i wlewamy do zupy. Dodajemy według upodobań więcej soli , pieprzu. Ja dodaję również po trochu takich przypraw jak: ostra papryka w proszku, kurkuma, curry. Zupa jest obłędnie pyszna. Gorąco polecam!