Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z soczewicy na piwie

Przepis dnia 2013-11-21
Zupa z soczewicy na piwie

Autor:

Przepisów i artykułów: 2167 Ocena: 48118

Dodano:

Odsłon: 2724

:)

Składniki

  • 250 g soczewicy
  • 1/2 l ciemnego piwa
  • 100 g bekonu
  • 1 cebula
  • 1,2 l bulionu mięsnego
  • 1 liść laurowy
  • Włoszczyzna
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • Sól ,pieprz
  • Ostra mielona papryka
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Soczewicę zalać piwem na 3 godz. Bekon pokroić w kostkę ,podsmażyć ,dodać posiekaną cebulę i smażyć jeszcze chwilę. Całość przełożyć do garnka ,zalać piwem z soczewicy oraz bulionem. Włożyć liść laurowy ,dotować 50 min. Dodać pokrojoną w słupki lub kostkę włoszczyznę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki ,pomidory razem z zalewą ,przyprawić solą ,pieprzem i papryką. Gotować jeszcze ok 20 min. Na koniec dodać ocet ,wymieszać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

taura 04 stycznia 2014 Zabieram przepis, bo zapowiada się ciekawie :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 19 listopada 2013 Widać,że jesteś smakoszem piwa. Ja też nim jestem,no ale nie do przesady';) Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń