Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z soczewicy zielonej

Zupa z soczewicy zielonej

Autor:

Przepisów i artykułów: 95 Ocena: 1201

Dodano:

Odsłon: 594

Smaczna, pożywna zupa z soczewicy zielonej rozgrzewająca w sam raz na jesienne chłody.Można podać z makaronem lub pieczywem.

Składniki

  • Soczewica zielona 125g
  • Marchew 2 szt
  • Pietruszka 2 szt
  • Seler 1/4 szt
  • Cebula 2 szt
  • Czosnek 4 ząbki
  • Oliwa z oliwek 3-4 łyżki
  • Suszone grzyby kilka szt.
  • Papryka słodka mielona 1 łyzeczka, papryka ostra 1/2 łyzeczki
  • Sól, pieprz, natka pietruszki
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa z soczewicy zielonej

Przygotowanie

  1. Grzyby suszone wcześniej namoczyć umyć, drobno pokroić, zalać zimną wodą, po zagotowaniu dodać soczewicę i gotować razem przez 30 minut.

    Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Seler obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę, pietruszkę obrać i pokroić w plasterki.

    Cebulę zeszklić na rozgrzanej oliwie, dodać czosnek i pozostałe warzywa,paprykę słodka i ostrą, podsmażyć kilka minut.

    Podsmażone warzywa dodać do wywaru z grzybów i soczewicy. Gotować
    30minut do miękkości warzyw.
    Doprawić solą i pieprzem do smaku. Posypać posiekaną natką pietruszki.

    Podawać z makaronem, ryżem lub pieczywem.





Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń