Zupy Przepis na:
Przepisów i artykułów: 754 Ocena: 4986
Dodano: 10.10.2020
Odsłon: 1299
5-6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Do garnka wlać dwa litry wody dodać umyte kości schabowe oraz marchew pokrojoną kto jak lubi. Gotować do miękkości mięsa na kościach ( może nie ma mięsa za wiele ale cała frajda jest w ogryzaniu kości mój mąż uwielbia, po za tym chodzi o to aby był smak ). Jak już na kościach jest mięso miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę ( ziemniaki dodajemy ile kto lubi w zupie ja wolę gęstą ), oraz liście pora i selera, ziela angielskie oraz liść laurowy można również dodać od razu ziarenka smaku lub inną przyprawę z solą.
W czasie gdy wywar z ziemniakami się gotuje, na tarce jarzynowej zetrzeć brokuł pozbawiając go nogi czyli zetrzeć sam kwiat brokuł. Gdy ziemniaki w wywarze są już dość miękkie dodać starty brokuł i gotować na średnim ogniu, w trakcie gotowania dodać natkę pietruszki. Jak już brokuł jest miękki doprawić jeszcze zupę według siebie, zalać śmietaną, zagotować i zdjąć z ognia.
Zupa wyszła bardzo smaczna polecam każdemu kto zmaga się z brokułem i go nie lubi. Przed podaniem można posypać świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Podejrzewam że kto raz ugotuje taka zupę po prostu się w niej zakocha, można również ugotować bez śmietany jeśli ktoś nie lubi.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)