Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z zieloną soczewicą

Zupa z zieloną soczewicą

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 51

Dodano:

Odsłon: 1685

Zupa jest łatwa w przyrządzeniu, smaczna, pożywna.

Składniki

  • soczewica zielona, 1 i 1/2 szklanki
  • korzeń marchewki, 1/2 korzenia
  • korzeń pietruszki, 1/2 korzenia
  • cebula mała lub średnia, 1 szt.
  • czosnek, 2 ząbki
  • papryka słodka w poszku, 1-2 łyżeczki
  • koncentrat pomidorowy, 1-2 łyżki
  • pieprze, vegeta, sół,, do smaku
  • "czubrica" jeśli masz do niej dostęp, 2 szczypty liści suszonych
  • olej, 1/2 filiżanki
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Zupa z zieloną soczewicą

Przygotowanie

  1. Wszystkie warzywa włącznie z cebulą kroimy w kostkę i wrzucamy do średniej wielkości garnka z zimną wodą, dodajemy soczewicę i gotujemy. Czosnek kroimy w grube plastry i też dodajemy do zupy, koncentrat rozrzedzamy w odrobinie wody i wlewamy na sam koniec gotowania, dodajemy przyprawy, czubricę w trakcie gotowania.

  2. W międzyczasie olej mieszamy z papryką w proszku , dzięki temu na zupie powstaną czerwone oczka tłuszczu, a papryka nie opadnie na dno zupy. Wlewamy to w trakcie gotowania. Gotujemy wszystko aż warzywa nie zmiękną. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń