Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z zielonej fasolki ze słoika

Zupa z zielonej fasolki ze słoika

Autor:

Przepisów i artykułów: 860 Ocena: 5936

Dodano:

Odsłon: 406

W końcu trochę normalności po świętach a mianowicie przygotowałam zupkę z zielonej fasolki ze słoików które robiłam na zimę.

Składniki

  • 600 g dowolnego mięsa (u mnie kuper z gęsi),
  • 150 g marchwi,
  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny,
  • 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 6 ziemniaków,
  • 1 litrowy słoik fasoli szparagowej zielonej,
  • 2 łyżki natki pietruszki (może być mrożona),
  • 3 czubate łyżki śmietany 18 %,
  • 1,5 łyżeczki cukru.
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa z zielonej fasolki ze słoika

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać dwa litry wody dodać dowolne mięso, wkroić marchew, gotować do czasu miękkości mięsa, w czasie gotowania na wolnym ogniu zebrać powstałe szumowiny następnie dodać suszoną włoszczyznę, ziela angielskie oraz liść laurowy i cały czas gotować do pełnej miękkości mięsa. Gdy mięso jest już wystarczająco miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i także gotować do ich miękkości.

  2. Jak już w wywarze ziemniaki są miękkie a wcześniej opłukaliśmy fasolkę ze słoika na durszlaku przełożyć ją do gotującej się zupy i chwilkę pogotować na wolnym ogniu w międzyczasie dodając łyżkę natki pietruszki oraz doprawić przyprawą uniwersalną.

  3. W czasie gdy zupa się gotuje przygotować śmietanę rozprowadzić ją z cukrem oraz z gorącym wywarem od zupy tak długo aż nie będzie grudek śmietany. rozprowadzoną śmietanę wlać do zupy i szybkim ruchem zamieszać, lekko zagotować doprawić do smaku dodając jeszcze natkę pietruszki i zdjąć z ognia.

  4. Ugotowaną zupę można podać ze świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Jeżeli ktoś nie lubi śmietany można ją pominąć i ugotować czystą zupę. Zupa wyszła bardzo smaczna i pożywna. Jeśli jesteście zwolennikami zup to zachęcam do ugotowania takiej zupki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń