Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapalanka to aromatyczna, sycąca zupa ziemniaczana z dodatkiem ciemniej zasmażki. Swoją nazwę zawdzięcza "zapalaniu" zupy, czyli dodaniu podsmażonej na suchej patelni mąki, która nadaje charakterystycznego smaku i gęstości zupie. Zapalankę możemy ugotować na bulionie warzywnym lub mięsnym. Ja do swojej zupy często dodaje chrupiące chipsy z boczku, które idealnie komponują się ze smakiem gotowanych warzyw.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19996
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 525
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 601
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7029
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244591
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19996
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 525
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 601
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7029
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244591
Składniki
Porcję rosołową władamy do dużego garnka, zalewamy ją wodą, tak aby kurczak znalazł się w całości pod taflą wody. Garnek ustawiamy na kuchence, wywar na zupę gotujemy na wolnym ogniu. W trakcie gotowania z góry zbieramy szumowiny. Uważamy, żeby szumowiny się nie zagotowały.
Warzywa obieramy. Marchewkę i pietruszkę kroimy w słupki, ziemniaki w kostkę. Cebulę drobno szatkujemy.
Do mięsnego wywaru pozbawionego szumowiny dodajemy w pierwszej kolejności pietruszkę i marchewkę. Zupę gotujemy przez około 15 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Zupę doprawiamy solą i pieprzem.
Cebulę podsmażamy na maśle na złoty kolor. Zarumienioną cebulę dorzucamy do zupy.
Na patelnię, na której smażyliśmy cebulę, wsypujemy mąkę. Podsmażamy ją, aż zbrązowieje.
Podsmażoną mąkę przekładamy do garnka, "zapalamy" nią zupę. Wywar mieszamy, żeby nie powstały żadne grudki.
Zupę zagotowujemy, dodajemy opłukany lubczyk i 1-2 łyżeczki suszonego majeranku. Zapalankę gotujemy jeszcze przez około 10 minut.
Cienkie plasterki wędzonego boczku podsmażamy na suchej patelni z dwóch stron do momentu, aż staną się chrupiące. Szczypiorek drobno szatkujemy.
Zapalankę podajemy z chipsami z boczku i szczypiorkiem.