Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapalanka to aromatyczna, sycąca zupa ziemniaczana z dodatkiem ciemniej zasmażki. Swoją nazwę zawdzięcza "zapalaniu" zupy, czyli dodaniu podsmażonej na suchej patelni mąki, która nadaje charakterystycznego smaku i gęstości zupie. Zapalankę możemy ugotować na bulionie warzywnym lub mięsnym. Ja do swojej zupy często dodaje chrupiące chipsy z boczku, które idealnie komponują się ze smakiem gotowanych warzyw.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1366
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2947
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1032
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1810
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1366
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2947
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1032
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1810
Składniki
Porcję rosołową władamy do dużego garnka, zalewamy ją wodą, tak aby kurczak znalazł się w całości pod taflą wody. Garnek ustawiamy na kuchence, wywar na zupę gotujemy na wolnym ogniu. W trakcie gotowania z góry zbieramy szumowiny. Uważamy, żeby szumowiny się nie zagotowały.
Warzywa obieramy. Marchewkę i pietruszkę kroimy w słupki, ziemniaki w kostkę. Cebulę drobno szatkujemy.
Do mięsnego wywaru pozbawionego szumowiny dodajemy w pierwszej kolejności pietruszkę i marchewkę. Zupę gotujemy przez około 15 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Zupę doprawiamy solą i pieprzem.
Cebulę podsmażamy na maśle na złoty kolor. Zarumienioną cebulę dorzucamy do zupy.
Na patelnię, na której smażyliśmy cebulę, wsypujemy mąkę. Podsmażamy ją, aż zbrązowieje.
Podsmażoną mąkę przekładamy do garnka, "zapalamy" nią zupę. Wywar mieszamy, żeby nie powstały żadne grudki.
Zupę zagotowujemy, dodajemy opłukany lubczyk i 1-2 łyżeczki suszonego majeranku. Zapalankę gotujemy jeszcze przez około 10 minut.
Cienkie plasterki wędzonego boczku podsmażamy na suchej patelni z dwóch stron do momentu, aż staną się chrupiące. Szczypiorek drobno szatkujemy.
Zapalankę podajemy z chipsami z boczku i szczypiorkiem.