Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapalanka to aromatyczna, sycąca zupa ziemniaczana z dodatkiem ciemniej zasmażki. Swoją nazwę zawdzięcza "zapalaniu" zupy, czyli dodaniu podsmażonej na suchej patelni mąki, która nadaje charakterystycznego smaku i gęstości zupie. Zapalankę możemy ugotować na bulionie warzywnym lub mięsnym. Ja do swojej zupy często dodaje chrupiące chipsy z boczku, które idealnie komponują się ze smakiem gotowanych warzyw.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10682
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 907
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9115
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10682
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 907
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9115
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Składniki
Porcję rosołową władamy do dużego garnka, zalewamy ją wodą, tak aby kurczak znalazł się w całości pod taflą wody. Garnek ustawiamy na kuchence, wywar na zupę gotujemy na wolnym ogniu. W trakcie gotowania z góry zbieramy szumowiny. Uważamy, żeby szumowiny się nie zagotowały.
Warzywa obieramy. Marchewkę i pietruszkę kroimy w słupki, ziemniaki w kostkę. Cebulę drobno szatkujemy.
Do mięsnego wywaru pozbawionego szumowiny dodajemy w pierwszej kolejności pietruszkę i marchewkę. Zupę gotujemy przez około 15 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Zupę doprawiamy solą i pieprzem.
Cebulę podsmażamy na maśle na złoty kolor. Zarumienioną cebulę dorzucamy do zupy.
Na patelnię, na której smażyliśmy cebulę, wsypujemy mąkę. Podsmażamy ją, aż zbrązowieje.
Podsmażoną mąkę przekładamy do garnka, "zapalamy" nią zupę. Wywar mieszamy, żeby nie powstały żadne grudki.
Zupę zagotowujemy, dodajemy opłukany lubczyk i 1-2 łyżeczki suszonego majeranku. Zapalankę gotujemy jeszcze przez około 10 minut.
Cienkie plasterki wędzonego boczku podsmażamy na suchej patelni z dwóch stron do momentu, aż staną się chrupiące. Szczypiorek drobno szatkujemy.
Zapalankę podajemy z chipsami z boczku i szczypiorkiem.