Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste przepisy mają to d siebie, że należą również do najlepszych. Nie ma się więc co dziwić, że tak często goszczą na naszych stołach. Idealnym przykładem takiej potrawy jest zupa ziemniaczana jak w PRL-u. Aby odtworzyć smak z dawnych lat, wystarczy zaledwie kilka nieskomplikowanych składników. Cała magia dzieje się w garnku.
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 21
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12552
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 21
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12552
Składniki
Marchewki, pietruszkę i seler obierz, a następnie pokrój w plastry. Włóż do garnka, zalej wodą i zagotuj. Po tym czasie zmniejsz moc palnika na średni. Gotuj tak długo, aż warzywa będą miękkie.
W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Dodaj do gotującej się wody. Posól, popieprz, wrzuć liść laurowy i ziele angielskie, a także dopraw bulion majerankiem.
Boczek wędzony albo kiełbasę pokrój na drobniejsze kawałki. Cebulę posiekaj. Całość podsmaż na patelni z odrobiną ilością tłuszczu. Dodaj do gotującej się zupy.
Gotuj przez kolejne 15-20 minut aż ziemniaki zmiękną. Na koniec zapraw zupę ziemniaczaną zasmażką. Masło roztop w rondelku, dodaj mąkę, zmniejsz moc palnika i szybko wymieszaj całość rózgą. Dodaj do garnka, zamieszaj i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Podawaj ze świeżo posiekanym szczypiorkiem.