Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejna ciążowa zachcianka...:P Dziś w menu domowym lekka zupka ziemniaczana, w której jedynym tłustym dodatkiem jest wędzona kiełbaska wieprzowa. Zawsze można zamienić ją na lżejszą drobiową lub użyć do zupy chudego mięsa, choć wtedy straci ona ten piękny wędzony aromat.
Polecam.
Odsłon: 170
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 4119
Polecam.
Odsłon: 170
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 4119
Składniki
Wszystkie warzywa umyłam i obrałam. Do garnka wlałam 2 litry wody, włożyłam oczyszczonego kurczaka i zagotowałam. Wywar odszumowałam, dodałam listki laurowe i ziele angielskie, doprawiłam solą i pozostawiłam na małym ogniu pod przykryciem.
Kiełbasę pokrojoną w kostkę podsmażyłam na patelni, dodałam do niej drobno poszatkowaną cebulkę i smażyłam razem do zeszklenia. 2 ziemniaki pokroiłam w drobną kosteczkę i dodałam je do wywaru wraz z podsmażoną cebulką i kiełbasą (ziemniaki rozgotują się i lekko zagęszczą zupę). Gotowałam ok. 15-20 minut, po tym czasie dodałam startą na tarce marchewkę i pietruszkę, natkę oraz pokrojonego w półkrążki pora. Gotowałam kolejne 10 minut. Pozostałe ziemniaki pokroiłam w kostkę i dodałam po tym czasie do zupy. Gotowałam do ich miękkości. Na koniec doprawiłam solą i pieprzem, zabieliłam mleczkiem skondensowanym już na talerzu.